Delad bild. Till vänster syns Sörmlands vackraste väg fotad från ett bildfönster. Till höger cyklar fyra personer, en familj från London, på den vackra vägen mellan Trosa och Nyköping.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Häng med ut på en tur längs Sörmlands vackraste väg och hör Marcel Theroux från London berätta om sin cykelsemester. Foto: SVT

Här är vägen som har utsetts till Sörmlands vackraste

Uppdaterad
Publicerad

Sörmlands vackraste väg är nästan fem mil lång och sträcker sig mellan Nyköping och Trosa. Det enligt vägombuden på Riksförbundet M som har tagit fram en lista över de vackraste vägarna i varje landskap.

Vägarna bedömdes utifrån utsikt, möjlighet till stopp och behaglig reseupplevelse.

Längs Sörmlandskusten, parallellt med E4, slingrar sig väg 219 mellan slott och herrgårdar, via Vagnhärad når man slutmålet Trosa, den sista biten på väg 218. Stundtals ser man havsvikarna från vägen och vill man ta sig ett dopp är klipporna i naturreservatet Stendörren kanske det populäraste valet.

Turister från London

Såväl husbilar som cyklister är det gott om efter vägen.

– Det är så vackert, så vi kommer säkert tillbaka en dag när solen skiner, säger Marcel Theroux från London, som tillsammans med familjen trotsade regnet och fick se omgivningarna från cykelsadeln.

I klippet: Följ med ut och få några smakprov på utsikten längs Sörmlands vackraste väg.

HELA LISTAN – SVERIGES 25 VACKRASTE VÄGAR

Blekinge: Tving–Möljeryd–Backaryd

Sträckan mellan Tving och Backaryd i Blekinge bjuder på lövskog, många sjöar och en kurvig väg med möjlighet till fina stopp på vägen.

Bohuslän: Bohusläns kustväg, Kungshamn–Grebbestad

Upplev kustsamhällen på färden från Kungshamn vidare mot Bovallstrand, Hamburgsund, Fjällbacka och avsluta med väg 183 för att anlända till Grebbestad. Ett flertal fisk- och skaldjursrestauranger finns längs vägen.

Dalarna: Lima–Rörbäcksnäs–Sälen

Åk över Västerdalälven och res norrut på den västra sidan av älven, vägen följer älven och erbjuder vacker utsikt. Sväng av mot Rörbäcksnäs och se utsikten mot Sälen. På vägen ner mot Sälens by har man milsvid utsikt över fjällandskapet.

Dalsland: Mellerud–Håverud

Med utgångspunkt i Mellerud kan du först göra en avstickare till småbåtshamnen Sunnanå hamn, för att sedan ta vägen från Mellerud upp mot Håverud för att se Håverudsakvedukten.

Gotland: Vackra vägen

Längs kusten mellan Hoburgsgubben i söder och upp till Vamlingbo hittas sträckan skyltad som ”Vackra vägen”. Vägen sträcker sig bland annat längs naturreservatet Husrygg, och vill man kan man stanna till vid stenmuseet i Kettelvik.

Gästrikland: Riksväg 68 (Hästbo–Dalgränsen)

Vägen från Hästbo sträcker sig genom ett kuperat landskap med lång historia av bergs- och hyttbruk. För den natur- och friluftsintresserade finns utflyktsmål och vandringsleder. Det skogbeklädda och trolska Kårsberget kan vara värt en avstickare och passar för picknick.

Halland: Hallands kustväg

Beroende på färdriktiningen går det att svänga av vid Halmstad eller Falkenberg på E6:an. Här kan en naturnära resa upplevas i kustlandskap. Vägen passerar bland annat Grimsholmen, Smörkullen och Vesslunda.

Hälsingland: Stora Hälsingegårdars Väg, Alfta–Edsbyn

Stora Hälsingegårdars Väg är en turistväg skyltad med den brunvita blomman. Vägen börjar, eller slutar, vid Ol-Anders gård i Alfta och slingrar sig genom flera byar för att sluta vid hälsingegården Mårtes i Edsbyn. Bland traktens många hälsingegårdar har sju välbevarade gårdar utsetts till världsarv.

Härjedalen: Länsväg 311

Vägen som går mellan Tännäs i norr och till Sörvattnet i söder, och fortsätter sedan över Dalagränsen till Sälen. I Härjedalen går vägen i kurvig, skogs- och fjällmiljö genom Sveriges högst belägna by Högvålen – 830 meter över havet.

Jämtland: Stekenjokkvägen

Fjällvägsträckan vid Stekenjokk är en del av Vildmarksvägen, den 36 mil långa turistvägen genom norra Jämtland och södra Lappland. Stekenjokkvägen går också över kalfjället. Vägen öppnas 6 juni och stänger 15 oktober.

Lappland: Sagavägen

Sagavägen börjar i Örnsköldsvik och slutar vid norska gränsen i Skalmodal. Se de rastplatser längs vägen med sagoteman som till exempel Näcken – eller vindskyddet placerat som en sagobok.

Medelpad: Riksväg 86 (Indalsleden)

Riksväg 86 mellan Sundsvall och Bispgården utgör tillsammans med Riksväg 87 en alternativ rutt till E14 på vägen mot Östersund. Vägen går längs Indalsälven och det finns flera tillfällen att stanna för att se utsikten.

Norrbotten: Riksväg 99, Haparanda–Pajala

För den kulturhistoriskt intresserade erbjuder Tornedalen sevärdheter längs en av Norrlands äldre färdvägar. Rastplatser finns längs sträckan som följer Torneälven genom traditionellt jordbrukslandskap med täta skogspartier. Kukkolaforsen norr om Haparanda bör besökas.

Närke: Viby by–Tångeråsa–Binninge–Kvistbro

Sväng av E20 vid Viby kyrkby i Hallsbergs kommun och res norrut mot Tångeråsa. Längs vägen finns bland annat naturreservatet Trystorps ekäng. Fortsätt sedan norrut och se utsikten över Kilsbergen innan du passerar Binninge. Under sommaren erbjuds guidade visningar vid Riseberga klosterruin.

Skåne: Italienska vägen och Väg 101

Längs väg 115 från Östra Karup till Torekov finns en sträcka mellan Båstad och Boarp som i trakten kallas för Italienska vägen. Den slingrar sig uppför backarna längs med Hallandsåsens norrsida. Nästan uppe på toppen av sträckan finns det en rastplats med utsikt över Laholmsbukten.

Mellan Malmö och Ystad slingrar sig 101:an förbi slott och koja. De saffransgula sädesfälten målar landskapet och skapar en dämpad och värmande känsla.

Småland: Mönsterås kustväg

Kommer du norrifrån viker du av vid Mönsterås och fortsätter längs kustvägen Kronobäcks klosterruin, Timmernabben, Strömsrum, Pataholm och andra sevärdheter. Gör stopp i Pataholm som är Sveriges äldsta och minsta köping där det också finns ett museum.

Södermanland: Väg 219, Trosa–Nyköping

I stället för att åka E4 åker man parallellt utefter kusten via hamnstaden Trosa och passerar slott och herresäten på vägen söderut mot Nyköping. En avstickare kan göras till naturreservatet Stendörren vid nedfarten till Studsvik. Den som vill kan på flera ställen utefter vägen ta ett dopp i Östersjöns böljor.

Uppland: Enköping–Grönsöö Slott

Med start i sommarstaden Enköping reser du genom kulturlandskap med gamla anor. Längs vägen finns kyrkor, gårdsbutiker, museer och några av landets största hällristningar. Väl framme på Grönsöö finns Grönsöö slott med bland annat en vacker parkmiljö.

Värmland: E45 Sunne–Torsby

En vacker utsikt över Fryken kan upplevas längs vägen mellan Sunne och Torsby. I Fryksdalen finns många sevärdheter för den kulturhistoriskt intresserade, som Selma Lagerlöfs Mårbacka.

Västerbotten: Länsväg 363, Umeå–Ammarnäs

Vägen löper längs en av Sveriges få orörda älvar, Vindelälven. Sträckan erbjuder goda fiskemöjligheter i älvens forsar hela sträckan från Tavelsjö till Ammarnäs. Forsarna är tydligt utmärkta och erbjuder ställmöjligheter. Rastplatser finns från Renforsen i Vindeln och vidare mot Ammarnäs. Vårfloden i Ammarnäs är sevärd.

Västergötland: Vallevägen, Varnhem–Böja

Längs västra sluttningen av Billingen har inlandsisen format ett sjörikt landskap. Det är ett gammalt kulturlandskap med mycket att se längs med vägen – som till exempel badplatser och gårdsbutiker, men främst en vacker väg. Längs vägen har orangefärgade V:n satts upp för att märka ut sevärdheter och besöksmål.

Västmanland: Tidövägen

Strax norr om Kvicksund, där Södermanland går över till Västmanland och där väg 56 möter väg 252 kan man vika av österut. Då kommer man in på en charmig liten väg som tar en till utflyktsmål som Strömsholms slott, Rytterne kyrkoruin och Tidö slott – känt inte minst från senaste regeringsbildningen.

Ångermanland: Resele turistväg

Resele turistväg från Sollefteå upp mot Resele är en vacker turistväg som utgör ett alternativ till riksväg 90. När du från Sollefteå kör på väg 90 norrut kan du efter någon mil ta vänster vid skylten Ed och fortsätta på Resele turistväg. Vägen följer Ångermanälven och går omväxlande genom ängs- och bergslandskap. På vägen passeras exempelvis Forsmobron, en järnvägsbro från 1912.

Öland: Byrumsvägen–Väg 136

Kör du norrut på väg 136 kan du sikta in dig på norra Öland. Vid Högby kyrka tar du vänster mot Löttorp och vidare mot Byrums Sandvik. Där finns Byrums raukar och en vacker utsikt över Kalmarsund mot Blå Jungfrun.

Östergötland: Gränna–Omberg–Vadstena

Vacker väg som går längs Vätterns stränder. Här finns utflyktsmål som till exempel färjan från Gränna till Visingsö, polkagrisfabriker, caféer och naturupplevelser.

Parallellt med länsväg 919 finns en enkelriktad väg uppe på berget, som kan vara värd en avstickare. Vid bergets fot ligger Alvastra klosterruin där Heliga Birgitta vistades innan sin resa till Rom liksom den världskända författarinnan Ellen Keys hem Strand.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.