Bilden till höger visar fisk som skadats av de speciella krokar som används vid olagligt aspfiske. Foto: Anders Strid

Väktare sätts in mot tjuvfiskare: ”Närmast laglöst längs ån”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste vårarna har tjuvfiske med brutala fångstmetoder varit ett stort problem längs Torshällaån vid inloppet från Mälaren. Nu vidtar länsstyrelsen åtgärder och utbildar väktare som ska sättas in i arbetet.

Det är under våren som karpfisken asp har sin lekperiod och är då förbjuden att fiska upp. Efter Torshällaån, strax utanför Eskilstuna, är det många grupper av fiskare som de två senaste vårarna har struntat i det.

Väktare specialutbildas

De har dessutom varit allt annat än samarbetsvilliga när länsstyrelsens fisketillsynsmän försökt sätta stopp för fisket.

– Det är grupper som står och tjuvfiskar och det har varit svårt för våra tillsynsmän att gå ner och säga till, säger Jimmy Blom, länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen i Södermanlands län.

Därför specialutbildas just nu tio frivilliga väktare för att kunna patrullera längs ån tillsammans med tillsynsmännen och då kunna ta sig an de som uppträder mest hotfullt.

– Det har blivit närmast laglösa sträckor längs ån. Vi har exempelvis indicier som tyder på att tillsynsmän fått sina bildäck sönderskurna, säger Jimmy Blom.

Olagliga metoder

Utöver att fiska under olagliga perioder används förbjudna fiskemetoder. Jimmy Blom beskriver det som ryckfiske, när man drar en krokförsedd tyngd genom ett stim av fisk för att fånga en i mängden och hur ögon då kan ryckas ut eller hela sidor sprättas upp.

Målet med den uniformerade förstärkningen, som sätts in från 1 april, är att kunna lagföra fiskare och därmed statuera exempel.

– Vi vill kunna åtalsanmäla och komma till domstol med det här, säger Jimmy Blom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.