Sälbeståndet utmed kusten i Sörmland är rikt, enligt säljägaren Mattias Landin. Uppskattningsvis 10 000 sälar lever i eller i anslutning till de tre sälskyddsområden som finns i länets ytterskärgård. Och de är hungriga.
– Det här är det mest hotade ekosystemet vi har i Sverige i dag. Vi har inga rovfiskar kvar snart, säger Mattias Landin – som också är kustansvarig vid Jägareförbundet i Sörmland och har stor erfarenhet av förvaltning av marina ekosystem.
Så går säljakten till
Den årliga licensjakten på säl pågick denna gång mellan 20 april och 15 januari, med ett kort uppehåll för inventering i slutet av maj. Särskilda jägare utses, de använder gevär och sälarna skjuts på nära håll i huvudet. Hur många sälar som får dödas varierar från år till år.
Men framöver kan det alltså komma att bli en ökning.
Länsstyrelsen i Sörmland hör till de myndigheter som nu fått i uppdrag av regeringen att se över hur sälen skyddas och hur jakt på den kan underlättas. Även fågeln skarv ingår i uppdraget.
Ska redovisas i oktober
I arbetet ingår en översyn av sälskyddsområden i Sörmland och om det är nödvändigt att ha kvar dem. Uppdraget ska för länsstyrelsens del redovisas den 31 oktober.
I videon: Säljägaren Mattias Landin förklarar varför ökad jakt på säl är viktig för den biologiska mångfalden i Östersjön.
REGERINGENS UPPDRAG
Den 12 februari presenterade regeringen förslag på åtgärder för att stärka fiskebestånden i Östersjön. Flera myndigheter har fått uppdrag i samband med detta:
- Naturvårdsverket ska ta fram förslag på åtgärder för att kunna begränsa säl- och skarvpopulationerna.
- SLU ska undersöka hur minskning av säl och skarv påverkar fiskebestånden.
- Länsstyrelserna i Södermanland, Gävleborg, Skåne och Västra Götaland ska göra en översyn av huruvida sälskyddsområden i respektive län är nödvändiga att ha kvar.