Det är brist på läkare på 15 av 26 vårdcentraler i Sörmland. Foto: TT

Vårdcentral kan tvingas stänga på grund av läkarbrist

Uppdaterad
Publicerad

Det är brist på läkare på majoriteten av vårdcentralerna i Sörmland. På Vårdcentralen Torshälla i Eskilstuna är det så illa att verksamheten kan tvingas stänga inom tre år.

Hela 15 av 26 vårdcentraler i Sörmland har brist på personal, främst läkare, visar landstingets uppföljning av hälsoval Sörmland 2017 som Nyhetsbyrån Siren har tagit del av.

– Situationen är liknande i övriga landet, men jag är lika bekymrad som alla andra om kompetensförsörjningen, säger landstingets hälsovalschef Asghar Farahani Shiviari till Siren.

Stora rekryteringsproblem

Enligt honom skulle landstinget behöva 30-40 läkare till, utöver dagens cirka 140 specialistläkare och 70 ST-läkare inom primärvården.

På Vårdcentralen Torshälla i Eskilstuna är det stora problem med att rekrytera nya läkare, samtidigt som flera personer ska gå i pension inom en snar framtid. Därför kan verksamheten tvingas stänga inom tre år, enligt undersökningen som nyhetsbyrån gjort.

”Läget är inte önskvärt”

Enligt Asghar Farahani Shiviari är läkarbristen inom landstinget känd sedan länge och något man har anpassat sig till ute i verksamheterna.

– Vi ser inga patientrisker angående läkarna. Men läget är inte önskvärt. Den största utmaningen är snarare att det börjar bli brist även på sjuksköterskor.

Ingen nedläggning enligt chef

Enligt primärvårdschefen Aina Nilsson finns det dock ingen risk att vårdcentralen läggs ned.

– Det ser ljusare ut under nästa år, säger Aina Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.