Till vänster: En person sitter på en parkbank med en tjock jacka på sig och huva uppdragen. Fotot är taget bakifrån. Till höger: professor Tobjörn Åkerstedt, äldre man i glasögon och iklädd radig tröja och keps.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kan choklad hjälpa? Hör professor Tobjörn Åkerstedt svara på tre frågor om nedstämdhet och depression som slår till på våren. Foto: Jessica Gow och Duygu Getiren/TT

Vårdepression – därför drabbas du och så kan du behandla den

Uppdaterad
Publicerad

Våren är här och många ser fram emot ljusare dagar och varmare temperaturer. Men för en del innebär våren en känsla av nedstämdhet, trötthet och brist på motivation.

Enligt Torbjörn Åkerstedt, professor emeritus vid Stressforskningsinstitutet, visar forskning att 15 procent av befolkningen i Sverige känner sig nere på våren. Men det är inte samma sak som en regelrätt depression.

– En till två procent har en riktig vårdepression, som behöver behandlas och som har en handikappande effekt. Resten är bara trötta, säger Torbjörn Åkerstedt.

Vårdepression är en form av säsongsbunden depression som uppstår när dagarna blir längre och ljusare. Det kan bero på att kroppens inre klocka blir förvirrad av ljusförändringarna och att hormonbalansen rubbas.

Ljusbehandling kan hjälpa

Behandlingen av en diagnosticerad depression kan bestå av antidepressiva läkemedel, psykoterapi eller ljusbehandling med starkt vitt ljus.

– Det gäller att försöka förändra hastigheten i omställningen och det kan man göra genom ljusbehandling till exempel. Framför allt behandling på morgonen, att starta riktigt tidigt. Det verkar som att det har fungerat rätt bra, säger Torbjörn Åkerstedt.

För de flesta som bara känner sig lite trötta och låga på våren finns det enklare sätt att må bättre.

Se videoklippet ovanför för att höra mer: Så känner du igen tecknen, därför drabbas bara vissa – och metoderna som kan motverka nedstämdheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.