Under förra året skedde flera förändringar som påverkar vårdpersonalen i Region Sörmland. I början av året infördes hyrstopp för sjuksköterskor, i oktober infördes ett anställningsstopp och i december började neddragningen av hyrläkare. Samtliga förändringar är kopplade till den ekonomiska krisen i regionen.
SVT Nyheter Sörmland har tagit del av avvikelserapporter kopplade till arbetsmiljön sedan anställningsstoppet den 1 oktober 2023 fram till den 30 januari i år. I jämförelse med samma period föregående år har antalet avvikelser ökat med över 20 procent.
– Generellt sett i olika perioder är det en högre arbetsbelastning inom vården. Det har det även varit tidigare, innan vi gjorde den här reduktionen, säger Magnus Johansson, hälso- och sjukvårdsdirektör.
”Finns ett mörkertal”
För den senare perioden är inte alla rapporter avslutade ännu och därmed inte offentliga. Men av de drygt 200 som är avslutade förekommer det i något högre utsträckning avvikelser där personalen beskriver stress och underbemanning.
– Jag tror att det finns ett stort mörkertal. Våra medlemmar säger själva att de inte hinner skriva avvikelser, säger Robert Sanderberg.
Att personalen mår dåligt, vad kan det få för konsekvenser för patienterna i längden?
– Det kan bli högre sjukskrivningstal. Och då blir det ju ännu mindre personal som kan ta hand om patienterna. I slutändan handlar det om patientsäkerhet, säger Robert Sanderberg.
– Vi tar de avvikelser som vi får in på allvar och ser om det finns något som vi kan förbättra, säger Magnus Johansson.
Hör några exempel på hur personalen beskriver sin arbetsmiljö och hur Vårdförbundet reagerar i klippet ovan.