Delad bild. Nyköpings lasarett till vänster. Diana Bornstein till höger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Diana Bornstein berätta om riskerna med att transportera nyfödda i klippet. Foto: SVT

Vårdplatser för nyfödda i Nyköping skjuts upp – barnläkare kritisk

Publicerad

Under flera år har regionen förberett för så kallade samvårdsplatser i Nyköping där nyfödda barn kan vårdas. Men på grund av det ekonomiska läget väntas uppstarten skjutas upp ytterligare.

– Jag vet att det är ekonomiskt svåra tider, men jag tänker på barnen, säger Diana Bornstein, chef på barn- och ungdomskliniken.

I Nyköping föds knappt 1 000 barn varje år men i dagsläget finns det inga vårdplatser för barnen. Nyfödda barn som behöver vård skickas istället till Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Den nio mil långa resan kostar pengar och innebär även en risk för barnet.

Förra året transporterades omkring 50 barn till Eskilstuna. Bara kostnaden för ambulansen landade på cirka en miljon kronor. Utöver det kostar även vårdteamet som följer med.

Diana Bornstein tycker det är knepigt att ha en förlossning i Nyköping när det inte finns möjligheter att vårda sjuka barn.

– Jag tycker att man måste bestämma sig för att skala upp eller skala ner.

Planer väntas skjutas upp

Under flera år har regionen planerat för att införa så kallade samvårdsplatser för nyfödda på lasarettet i Nyköping. Lokalerna har planerats och man har även rekryterat personal.

Men på grund av det svåra ekonomiska läget i regionen vill regionstyrelsen skjuta upp införandet av de nya vårdplatserna till minst 2027. Att starta upp och driva vårdplatserna är något som regionrådet Lars Lundqvist (KD) menar att man inte har råd med.

– Det är ekonomi som styr här. Vi letar pengar överallt och försöker verkligen prioritera de verksamheter som vi har stort behov av, säger han.

Även äldre barn transporteras

Regionstyrelsen vill även skjuta upp fem slutenvårdsplatser för äldre barn, även det till 2027.

– De barnen måste också transporteras i dag, säger Diana Bornstein.

Den 17 september ska förslaget lyftas i regionfullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.