• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Fredrik Sandberg, Jonas Ekströmer /TT

Sjunda-vargarnas framtid utreds skyndsamt

Publicerad

Länsstyrelsen i Stockholm har nu formellt börjat utreda frågan om skyddsjakt på varg i Sjundareviret nära Gnesta, sedan LRF har kompletterat sin ansökan.

– Vi har börjat diskussionerna ända sedan ansökan kom in. Men den formella handläggningen kan vi börja med först nu när vi har fått in kompletterande information från LRF, säger rovdjurshandläggare Arne Söderberg vid länsstyrelsen i Stockholm.

Ansökan om skyddsjakt lämnades in till länsstyrelsen förra veckan. Det är LRF, Lantbrukarnas riksförbund i Sörmland och Mälardalen som gemensamt har skickat in en ansökan om skyddsjakt.

Vargarna i Sjundareviret

Det är dock först nu som länsstyrelsens handläggning har kunnat komma igång. Bland annat har LRF fått förtydliga på vilket sätt de kan anses vara drabbade av vargattackerna och även inkomma med en fullmakt från drabbade djur- och markägare.

LRF vill att alla vargar i reviret skjuts

I helgen dödades ytterligare sju får av varg på Molstabergs gård i närheten av Gnesta. Totalt har ett sextiotal får dödats eller behövt avlivats av sina skador i vargattacker i området denna sommar. Två djurbesättningar är drabbade, varav Molstabergs gård hittills har förlorat 57 får. Helgens angrepp är det femte av vargarna i Sjundareviret.

LRF vill att alla vargar i reviret ska skjutas, enligt länsstyrelsen. I sin ansökan har LRF framfört att skyddsjakt behövs för att undvika allvarligt lidande för fåren och ekonomiska skador för de jordbrukare som drabbats.

Utreda oskyggt beteende

Länsstyrelsen ska nu gå igenom samtliga rapporter om rivna får och även analysera privatpersoners observationer av varg i omgivningen.

– Det har gjorts observationer från allmänheten via bland annat rovobs.se. Vi har fått vissa indikationer om att vargarna har uppvisat oskyggt beteende. Vi ska nu gå igenom och utreda om det ligger till på det sättet, säger rovdjurshandläggaren Arne Söderberg.

Det har spekulerats om ifall vargparet i Sjundareviret har fått valpar eller inte. Även om länsstyrelsen har fått indikationer om det, finns det inget som har kunnat bekräfta att valpar har fötts. Innan beslutet om skyddsjakt kan fattas behöver länsstyrelsen bland annat utreda hur värdefull arvsmassa vargarna i reviret har. Den svenska vargstammen har problem med inavel och det finns vissa vargar som anses särskilt viktiga för att bevara artens hälsostatus. Det gäller främst vargar som härstammar från djur som har vandrat in i Sverige österifrån.

– Forskarna har kunskap om vargarna i reviret. Vi ska bland annat titta närmare på det i vår bedömning. Vi behöver göra en helhetsbedömning och ta hänsyn till en rad olika aspekter, säger Arne Söderberg. 

”Fatta beslut skyndsamt”

Dessutom kommer länsstyrelsen att undersöka vad som har gjorts hos de drabbade gårdarna för att förhindra fler attacker. Det finns olika redskap och metoder för att försöka förhindra eller skrämma bort vargar, men länsstyrelsen kan inte tvinga djurägare att använda sig av dessa. Länsstyrelsens beslut om skyddsjakt kan överklagas till Naturvårdsverket som är högsta beslutande instans i frågan.

– Vi kommer att försöka fatta beslut så skyndsamt som möjligt, säger Arne Söderberg.

Har ni upplevt hot eller påtryckningar när det gäller beslutet om skyddsjakten?

– Personer har hört av sig med sina synpunkter. Både de som vill ha skyddsjakt och de som inte vill det. Men det har inte förekommit några hot eller påtryckningar, säger Arne Söderberg vid länsstyrelsen i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargarna i Sjundareviret

Mer i ämnet