Fotomontage som visar hur kraftledningen genom Sörmland skulle se ut vid dragning genom skogsmark. Foto: Vattenfall

Vattenfall står fast vid luftledning: ”Rätt teknik på rätt plats”

Uppdaterad
Publicerad

Det statligt ägda energibolaget Vattenfall Eldistribution har under hela planeringen förordat en luftburen kraftledning från Hedenlunda till Oxelösund. När processen nu är inne i en avgörande fas är det inget som förändrats.

De boende längs den tidigare bestämda sträckan har under åren sedan planerna blev kända, tydligt protesterat mot att ledningen ska gå ovan mark.

Med anledning av den pågående ärendeberedningen hos Energimarknadsinspektionen avböjer Vattenfall Eldistribution en inspelad intervju med SVT men svarar i ett mejl på kritiken från de boende längs den planerade ledningen:

– I alla prövningar finns motstående intressen som prövas i sak av ansvarig myndighet. Sakägare i frågan har under samråd och nu i remissrundan möjlighet att föra fram sina synpunkter, svarar Carina Netterlind, pressekreterare vid Vattenfall Eldistribution.

Varför ses en luftburen ledning fortfarande som huvudalternativet?

Vi förordar rätt teknik på rätt plats. Att transportera el på olika spänningsnivåer kräver olika tekniker. I regionnätet är spänningen högre, det byggs i maskat nät med trädsäkra ledningsgator för att eliminera avbrott. Markkabel på dessa spänningsnivåer och avstånd ökar väsentligt de tekniska utmaningarna, med både fler och längre avbrott. Luftledning är därför en mer driftsäker och effektiv teknik i regionnätet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.