Han kan få kraftledningen som granne: ”Det är helt galet”

Uppdaterad
Publicerad

Sven Olsson och Birgitta Saarisilta är två av de sörmlänningar som sedan ett par år tillbaka strider för en nedgrävd markkabel istället för luftledningar som Vattenfall vill. Snart avslutas remissrundan som är ett av de sista stegen innan Energimarknadsinspektionens avgörande beslut kommer.

Den över sju mil långa kraftledning som ska försörja SSAB med el föreslås dras rakt igenom den sörmländska landsbygden. Från Hedenlunda i Flens kommun, förbi Björkvik i Katrineholms kommun, genom de västra delarna av Nyköpings kommun och in till stålverket i Oxelösund.

Boende protesterar

Flera av de boende längs den planerade sträckan har sedan 2019 organiserat sig i en förening som protesterar mot den ledning som på sina håll kommer resa sig 40 meter över marken. Sven Olsson och sambon Birgitta Saarisilta, som bor utanför Bettna på gränsen till Katrineholms kommun, riskerar att få kraftledningen som närmaste granne.

– Vi tycker att det är helt galet att man tar jungfrulig mark och planterar den med 45 meter höga stålskelett. Vi kommer få utsikt rakt ut i ett permanent kalhygge, säger Sven Olsson.

Vattenfall menar emellertid att en luftledning är det bästa alternativet och att en markkabel skulle innebära större tekniska utmaningar och riskera både fler och längre avbrott.

Kraftledningen genom Sörmland blir totalt 7,4 mil lång. Foto: SVT Grafik

Utdragen beredning närmar sig slutet

I oktober 2020 lämnade Vattenfall in en ansökan om att få bygga ledningen till Energimarknadsinspektionen, där ärendet fortfarande ligger kvar. Nu i mitten av mars ska remissyttranden från allmänheten sammanställas och sedan bemötas av Vattenfall. Enligt uppgifter från Energimarknadsinspektionen brukar ett sådant arbete ta ungefär en månad.

Efter det ska svaren på yttrandena bedömas av myndigheten innan ett slutgiltigt beslut kan fattas.

– Men jag kan inte svara på när vi kan fatta ett beslut, säger Kristina Pers, miljöhandläggare på Energimarknadsinspektionen.

I videon ovan berättar Sven Olsson hur han kommer att påverkas om kraftledningen blir luftburen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.