Varför har fritidsgården Verdandi ingen utbildad personal och vad ska man göra åt att tjejer inte vill besöka dem? Hör verksamhetsledaren Karin Johansson i klippet. Foto: SVT

Föreningen Verdandi: ”Kritiken på sätt och vis befogad”

Publicerad

Föreningsdrivna fritidsgårdar i Nyköping får kritik för att sakna utbildad personal och handlingsplan och för att de inte lyckas locka tjejer. Fritidsgården Verdandi i Brandkärr menar att det är en fråga om resurser.

– Vi får 200 000 från kommunen. Det räcker inte till en anställd, säger Karin Johansson, verksamhetsledare.

På Mariebergsvägen i Brandkärr har föreningen Verdandi två olika lokaler, en för de vuxna och en fritidsgård för de unga. Verksamheten går runt genom ekonomiskt stöd från kommunen samt ideella krafter. Fritidsgårdarna som bedrivs på det här sättet har fått kritik och ungdomsstödjaren Markus Malkén menar att de snarare borde kallas öppna hus, och att kommunen borde ta över dem i egen regi. Det saknas utbildad personal och en verksamhetsplan, hävdar han.

Verdandi själva menar att det handlar om resurser.

Ung i Nyköping

Hör verksamhetsledarens svar i klippet ovan.

Bra och dåligt på fritidsgården – dela med sig av dina erfarenheter 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ung i Nyköping

Mer i ämnet