Hotade svenska flodkräftan ska räddas – kartläggs i 17 sörmländska sjöar

Uppdaterad
Publicerad

För nio år sedan hittades flodkräftan i 17 sörmländska sjöar och nu återinventeras den för att se om det skett någon förändring.

– Vi hoppas att vi slipper stryka sjöar och att vi har flodkräftan kvar i alla, säger biolog Alexander Gustavsson på Länsstyrelsen i Sörmland.

Flodkräftan är en av de hotade arter som finns i Sverige och syftet med inventeringen är dels att se hur bestånden utvecklas över tid men också att hitta ett sätt att få tillbaka flodkräftan i våra vatten.

– Ett av målen är att återinplantera eller nyinplantera flodkräftan i sjöar och vattendrag i våra skyddande områden i våra naturreservat här i Sörmland, säger Alexander Gustavsson.

Sjöar utan signalkräfta

Flodkräftan och den importerade signalkräftan kan inte leva i samma vatten eftersom signalkräftorna kan bära med sig kräftpest som flodkräftan inte klara av. Innan man kan börja med återinplanteringen måste inventeringen ske.

– Först och främst kan vi inte ha signalkräfta i sjön. Kalkhalten och liknade i vattnet måste stämma överens. Sedan finns det kläckerier som tar fram flodkräftor i olika storlekar som vi kan plantera in och hoppas att det kommer igång en etablering.

Varför är det viktigt att bevara flodkräftan? Hör bilologen Alexander Gustavsson i klippet ovanför

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.