Ett bildkollage med två bilder. Till höger ett vildsvin i skogen. Till vänster jaktvårdskonsulenten Matilda Söderqvist.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det blir inte etiskt”. Hör Matilda Söderqvist berätta om varför Svenska jägareförbundet tycker att det är fel att jaga vildsvin med hjälp av drönare. Foto: AP Photo/Michael Probst och SVT

Vildsvinsjakt med drönare: Svenska jägareförbundet kritiserar regeringens förslag

Uppdaterad
Publicerad

Enligt ett förslag som nu är ute på remiss kan det bli tillåtet att använda drönare vid jakt på vildsvin. Men förslaget får kritik av Svenska jägareförbundet, som menar att metoden inte är etisk.

– Det är inte bra att man betraktar vildsvin som ett skadedjur, säger Matilda Söderqvist, jaktvårdskonsulent i Öster Malma i Nyköping.

För att minska vildsvinsstammen öppnar regeringen för nya sätt att jaga vildsvin, och man vill nu göra det tillåtet att använda drönare för att upptäcka de skygga djuren i till exempel högvuxen gröda.

– Den stora vildsvinsstammen orsakar varje år omfattande skador på bland annat jordbruket. Det är därför viktigt att en effektiv jakt efter vildsvin kan bedrivas för att minska dessa skador, sa landsbygdsminister Peter Kullgren i ett pressmeddelande i samband med att förslaget presenterades.

”Finns redan hjälpmedel”

Enligt regeringen ska drönarna användas så att de i så liten utsträckning som möjligt stör viltet. Men Svenska jägareförbundet anser att användningen av motordrivna hjälpmedel som drönare inte är etiskt försvarbart.

Matilda Söderqvist, jaktvårdskonsulent på Svenska jägareförbundet, menar att det redan finns en rad effektiva hjälpmedel att ta till vid vildsvinsjakt, såsom viltkameror och värmeriktmedel.

– Det här är en markägarfråga till syvende och sist. Vi vill inte att man lägger ansvaret på jägarkåren när det är markägarna som behöver komma överens sinsemellan över hur stor stammen ska bli i området, säger Matilda Söderqvist.

Kan få skjuta under fredningsperiod

Förutom att tillåta drönare föreslår regeringen att det borde bli tillåtet att skjuta vuxna vildsvin även under fredningsperioden, när de kan ha ungar.

Regeringen föreslår att de nya reglerna för vildsvinsjakt ska träda ikraft den 1 januari.

I videoklippet berättar Matilda Söderqvist om Svenska jägareförbundets kritik mot regeringens förslag om drönaranvändning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.