De som skickar ut utpressningsvirus blir smartare och smartare, det menar it-strategen på Oxelösunds kommun. Foto: TT

Sörmländska kommuner drabbade av IT-utpressarna

Uppdaterad
Publicerad

Fler än hälften av Sörmlands kommuner har blivit utsatta för utpressningsvirus och många av de ser det som ett stort hot mot verksamheten.

I en kartläggning som SVT gjort där sju av Sörmlands nio kommuner varit med och svarat har det framkommit att sex kommuner blivit utsatta för utpressningsvirus, även kallat ransomware, minst en gång.

”Blir smartare och smartare”

Viruset gör är att alla filer på datorn låser sig och sedan krävs en ekonomisk ersättning för att låsa upp dem igen. Oftast får man viruset genom ett mejl där man uppmanas att trycka på en länk.

Digital utpressning

– De blir smartare och smartare, det är inte längre ett mejl med dålig svenska utan nu kan se ut som en kallelse till domstol, berättar Frida Appelkvist som är it-strateg i Oxelösunds kommun. 

Ses som stort hot

Hittills har attackerna mot kommunerna i Sörmland inte gjort någon större skada utan mest påverkat enskilda medarbetares arbete under dagen då filerna försöker återskapas, men en majoritet av svarande kommuner ser det som ett stort hot.

– Hittills har det varit mest varit arbetskrävande, man vet ju aldrig vad som kommer nästa gång, så jag känner en oro, säger Peter Palmebäck som är it-chef i Nyköping.

Så här har kommunerna drabbats

Eskilstuna: Inte blivit drabbad, men ser det som ett hot.

Gnesta: Drabbats flera gånger, men ser det som ett litet hot.

Nyköping: Drabbats flera gånger och ser det som ett stort hot.

Oxelösund: Drabbats flera gånger och ser det som ett stort hot.

Strängnäs: Drabbats flera gånger och ser det som ett stort hot.

Trosa: Drabbats vid ett tillfälle och ser det som ett litet hot.

Vingåker: Drabbats flera gånger och ser det som ett stort hot.

Hittills har skadorna varit små för de kommuner som drabbats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Digital utpressning

Mer i ämnet