• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sarina Bandicksson arbetar som livscoach och möter många ungdomar i projektet Young revolution. I klippet ovan berättar hon mer om vad ungdomarna får göra. Foto: SVT

Young revolution vill ge unga i utsatta områden en röst

Publicerad

Föreningen Sisters in Business i Eskilstuna vill lyfta ungdomar i utsatta områden genom projektet Young revolution.

– För att få ett resultat så är det ungdomarna som behöver bli sedda och hörda, säger projektledaren och livscoachen Sarina Bandicksson.

Projektet drog igång i oktober förra året och har nått många ungdomar i Eskilstuna, menar Sarina Bandicksson. Totalt är det 50 ungdomar som är medlemmar i satsningen Young revolution och Sarina hoppas på många fler.

– Många ungdomar som går här har hört om vår verksamhet genom andra ungodmar. Det är den bästa vägen när ungdomar vänder sig själva till oss och vill ha hjälp, säger Sarina.

Krävs tidiga insatser

Föreningen fick nyligen över en halv miljon kronor i statsbidrag från MUCF, myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. I flera rapporter har myndigheten konstaterat att flera tidiga insatser behövs för att bryta ungas utanförskap.

Enligt en rapport som släpptes i mitten av maj i år är det främst personer med funktionsnedsättningar, utrikesfödda och personer med psykisk ohälsa som är överrepresenterade.

– Det har jag märkt är att många ungdomar inte känner sig tillräckliga, vilket skapar en dålig självkänsla och dåligt självförtroende, vilket gör att många tappar hoppet, säger Sarina.

Långvarigt utanförskap

I rapporten konstaterar även myndigheten att personer som inte gått klart gymnasiet eller vuxit upp i ett socioekonomiskt utsatt område har en ökad risk att hamna i långvarigt utanförskap.

– Många unga mår inte bra och det gör mig ledsen. Men jag har ett stort hopp och en stark tro på att det går att förändras och de kommer att förändras, säger hon.

Men vad får ungdomarna egentligen göra i projektet? Kika på klippet ovan där Sarina Bandicksson berättar mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.