Man framför datorskärm

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Niklas Grawé, vd på Hitta.se, förklara på vilket sätt det stora intresset för tjänsten påverkats av våldsdåden i Stockholm. Foto: Lisa Liljefors, SVT

10 000 stockholmare vill veta om en kriminell ”bor” på ens adress

Uppdaterad
Publicerad

I kölvattnet av den kriminella våldsvågen har en ny tjänst lanserats. Tjänsten ska kunna avslöja om någon skrivit sig på din adress, fast du inte ens vet om det. Och intresset har varit stort, framför allt hos stockholmare.

Kriminella kan lätt skriva sig på någon annans adress, fast de egentligen inte bor där. Dessutom utan att den som bor på adressen vet om det eller får reda på det, om man inte aktivt söker informationen på Skatteverkets hemsida.

Men på onsdagen lanserade Hitta.se en ny tjänst. En notis ska skickas ut om någon skrivit sig på din adress, och på bara ett dygn hade 25 000 personer anmält sig. Cirka 10 000 av dem var från Stockholms län.

Det är olagligt att vara felaktigt folkbokförd. Brottet kan ge böter eller fängelse i upp till två år.

Steget före Skatteverket

Skatteverket har lagt fram ett förslag om att kunna underrätta människor direkt när någon vill skriva sig i deras bostad.

Måste ni ha en liknande tjänst som Skatteverket?

– Vi har tagit fram tjänsten utifrån ett behov av våra användare. Här finns det faktiskt ett viktigt element av tid. Det handlar om oskyldiga människors liv, säger Niklas Grawé, vd på Hitta.se.

Om du upptäcker att någon skrivit sig felaktigt på din adress kan du lämna uppgifter om det till Skatteverket, som då ska utreda ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.