Foto: TT

100-tals utvisningsdömda brottslingar blir kvar ute

Uppdaterad
Publicerad

Flera hundra utvisningsdömda personer i Sverige kan inte utvisas till sina länder efter avtjänat straff, eftersom de inte har klarlagd identitet. En del hålls fortsatt inlåsta, men de flesta blir bara kvar ute i det svenska samhället.

I flera reportage har SVT visat att många utvisningsdömda sitter kvar på häkte- och anstalt trots att de avtjänat sitt straff. En av de är Kader som suttit 5,5 år efter avtjänat straff. Orsaken är att länderna inte tar emot dem och att de anses för farliga för allmänheten. Men de allra flesta som inte utvisas släpps ut i samhället.

De flesta skickas till hemländerna

Siffror från som SVT tagit del av från Migrationsverket visar att 601 personer av 755 personer återvände till hemlandet 2011. Motsvarande siffra för 2012 är 616 av 841 personer. Förra året utvisades 671 av 847 utvisningsdömda personer.

Inspärrade utan dom

– Ifall vi inte tycker att de ska släppas ut efteråt så ska de dömas till rättspsykiatrisk vård för då kan man ju hålla dem till de bedöms vara mer eller mindre ofarliga, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

– Vi kan inte ha människor inlåsta för saker de inte har begått ännu, vi låser ju inte in svenska medborgare för att det skulle finnas risk att de skulle begå brott, säger Lisa Westfelt, kriminolog.

  Svår situation för de som släpps ut i samhället

De personer som inte utvisas efter avtjänat straff hamnar i i en besvärlig situation. De har inte rätt att vistas i Sverige men kan inte heller skickas tillbaka, ofta beroende på att de inte kan visa sina upp id-handlingar.

Blir det inte godtyckligt, vissa personer sitter kvar på anstalt medan de allra flesta personer som begått grova brott får vara ute i samhället efter sonat brott?

– Den här typen av farlighetsbedömning är inte heller något man kan göra med särskilt stor säkerhet, ibland lyckas man och ibland blir det fel, säger Jerzy Sarnecki.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inspärrade utan dom

Mer i ämnet