En person står i en park under en klar dag. Området omges av träd med gula och gröna löv, och en grusad stig leder bort från kameran. Bakgrunden visar några byggnader och ett öppet utrymme. Personen bär en grön jacka och en svart T-shirt, samt en keps.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör polisen om sexköparnas förklaringar: ”Hårresande” Foto: Paulina Monzón/SVT

Över hundra torskar fast i polisens jätteinsats: ”Väldigt mörk verklighet”

Uppdaterad
Publicerad

Under november har polisen genomfört insatsen Torsk 2.0 i Stockholm. Resultatet? 136 utredningar som rör sexköp.

Insatsen Torsk 2.0 som pågick under fyra kvällar i början av november resulterade i 136 nya utredningar. 20 poliser och sex socialsekreterare har samverkat i insatsen.

Simon Häggström är polisinspektör på Norrmalmspolisen och har jobbat med insatser mot sexköpare i snart 20 år.

– Det finns ett stort antal män där ute som är beredda att betala för att utnyttja de här kvinnorna. De ska var medvetna om att de bryter mot lagen och att de riskerar att åka fast.

Enligt Simon Häggström är det vid gripandetillfället som motivationen hos sexköparna att ändra sitt beteende är som störst. Därför finns det även socialsekreterare med vid gripandena, för att erbjuda samtalsstöd.

Skärpta straff – mer offensiva metoder

Sommaren 2022 skärptes straffen i sexköpslagen – från dagsbot som minimistraff – till en månads fängelse. För polisen Simon Häggström innebär detta en större verktygslåda:

– Vi har kunnat förfina våra metoder och kan nu vara mer offensiva i vårat arbete.

Vill se en normförändring

2017 visade Folkhälsomyndighetens befolkningsstudie att 1 av 10 män någon gång hade gett ersättning för sexuella tjänster. Alltså kan det finnas drygt en halv miljon sexköpare ute i landet.

I ljuset av detta, hur lyckad är egentligen insatsen?

– Vi skapar bara på ytan, den absoluta majoriteten av män som köper sex kommer vi inte åt. Sen är det många sexköp som inte sker i Sverige, säger Simon Häggström och tillägger:

– Här i Stockholm har vi poliser som på heltid arbetar med att sätta dit sexköpare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.