15-åringen greps när han satt i en taxi på väg mot Israels ambassad med ett skarpladdat vapen i fickan. Foto: ur förundersökningen/TT

15-åring döms – greps med skarpladdat vapen på väg mot Israels ambassad

Uppdaterad
Publicerad

I maj greps en 15-årig pojke när han satt i en taxi på väg mot Israels ambassad. I hans jackficka låg ett skarpladdat vapen. Nu döms han till ungdomsövervakning i elva månader.

Det var strax efter klockan två på natten den 16 maj som polisen stoppade en taxi i Tyresö. Taxin var på väg till Israels ambassad på Östermalm och i den satt en 15-årig pojke, hemmahörande i Västerås, med handskar på sig och ett skarpladdat vapen i jackfickan.

Enligt utredningen har pojken fått instruktioner via chattmeddelanden från en användare som förklarar var vapnet ska plockas upp och att taxin snart är där.

I juni åtalades 15-åringen för grovt vapenbrott och på torsdagen kom domen. Pojken, som tidigare är ostraffad, döms till elva månaders ungdomsövervakning.

Han har enligt domen erkänt att han haft vapnet men uppgett att han inte visste att taxin skulle till Israels ambassad. Tingsrätten har dock bedömt att pojken visste var resan skulle gå, bland annat utifrån sökningar i hans telefon.

Vad som faktiskt var planerat att ske vid ambassaden, om polisen inte hade stoppat taxin, har inte utretts i målet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre polisinsatser – på ett dygn. Samtliga med koppling till Israels ambassad. Hör åklagaren om utredningarna efter händelserna i maj. Foto: Polisen/TT

Tre fall på ett dygn

Inte ens ett dygn efter gripandet av 15-åringen stoppades ytterligare en taxi på väg mot den israeliska ambassaden. I det ärendet är en 16-åring misstänkt, också för grovt vapenbrott, och förundersökningen pågår.

Natten därpå, ett dygn efter det första gripandet, hann planerna gå längre och en skottlossning inträffade vid ambassaden. Den misstänkta skytten är en 14-åring som har omhändertagits via socialtjänsten.

Den israeliska underrättelsetjänsten Mossad har pekat ut Iran som beställare av attentat mot ambassaden i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.