• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Två 15-åringar smugglade och sålde vapen och narkotika på darknet. Vapen och ammunition hittades i 15-åringens pojkrum. Foto: Tullverket

15-åringar misstänkta för omfattande drog- och vapensmuggling

Uppdaterad
Publicerad

De två 15-åringarna står åtalade, misstänkta för att ha smugglat vapen och droger som sedan sålts på Darknet. Smugglingen avslöjades efter att Tullverkets personal hittat fem kilo av den amfetaminliknande drogen MDMA i kaffepåsar.

Efter att tullpersonalen upptäckt de förfalskade kaffepåsarna bytte de ut innehållet och började spana på den person som tog emot leveransen. I slutet av mars hämtade hen och en jämnårig person ut paketet från en livsmedelsbutik. De båda 15-åringarna greps sedan i den enes hem, i en söderförort till Stockholm.

Den ene 15-åringen misstänks ha haft en säljsida på Darknet – en krypterad del av internet – där han marknadsfört bland annat drogen MDMA. Drogerna ska sedan ha gömts i kläder och postats ut ur Sverige, till USA.

Enligt tullen sticker fallet ut.

– Vad jag känner till är det första gången som så unga personer misstänks ligga bakom så allvarlig brottslighet. Våra spanare hoppades initialt att det handlade om två 15-åringar som utnyttjades av äldre men det visade sig att de agerade självständigt, säger Christian Hällkvist, biträdande enhetschef på Tullkriminalen i ett pressmeddelande.

Nu åtalas de båda vid Södertörns tingsrätt. Den ene, som misstänks ha varit drivande i smugglingen, åtalas för bland annat grov vapensmuggling och grov narkotikasmuggling. Den jämnårige kompanjonen misstänks för medhjälp till samma brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.