SVT har tagit del av polisens utredning, och där finns meddelanden från pojken som själv skriver att de druckit alkohol och haft sex. Han menar dock att flickan varit med på det hela och uppger i förhör att han efter händelsen har förlorat många vänner.
– Han sa att jag inte fick polisanmäla honom för då skulle jag förstöra hans liv, berättar flickan.
Ingen rättegång
Eftersom pojken är under 15 år har fallet inte gått till rättegång och det finns därmed ingen dom.
Flickans familj är idag kritisk till hur svårt det är att få juridiskt stöd och upprättelse när man utsätts för brott av ett barn. Till exempel har flickan inte rätt till målsägandebiträde och dessutom behöver familjen söka skadestånd själva.
Skolan: Ord står mot ord
Till en början fick de två eleverna gå i skolan växelvis för att slippa mötas, men nu har skolan beslutat att pojken får gå kvar. Även om de inte går i samma klass så riskerar flickan att möta pojken vilket hon uppger känns väldigt jobbigt.
I sin internutredning uppger skolan att man inte kunnat utreda exakt vad som hänt och att ord står mot ord. Rektorn skriver att man behöver ”leva upp till båda elevernas rätt till skolgång” och kommer erbjuda stöd till båda eleverna. I utredningen står det:
”Skolan har tagit detta på största allvar och vidtagit de åtgärder som vi har bedömt nödvändiga. Därmed inte sagt att inget kunde ha gjorts annorlunda”
SVT har sökt barn- och utbildningsförvaltningen i den aktuella kommunen, som inte vill kommentera ärendet. Fallet har nu lämnats över till socialtjänsten som beslutar om fortsatta insatser.
Hör flickans berättelse i klippet.
Brottsmisstänkta under 15 år
Under 2022 anmäldes 4 937 brott i region Stockholm där den misstänkte var under 15 år.
Barn under 15 år kan inte ställas till ansvar för brott. De redovisas inte heller i statistiken över misstänkta personer och kan inte dömas till straff. Utredningar mot barn under 15 år görs enligt lagen med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare. När utredningen är klar kan sociala myndigheter fatta beslut om åtgärder, till exempel olika stöd- och vårdinsatser.
En domstol kan dock pröva skuldfrågan genom en så kallad bevistalan när det rör sig om mycket allvarliga brott. En bevistalan får bara ske om det begärs av socialnämnden, Socialstyrelsen eller barnets vårdnadshavare.
Vid bevistalan tar domstolen ställning till om barnet har begått brottet eller inte, men någon påföljd utdöms inte.
Källa: Polisen, Åklagarmyndigheten