• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT/ arkiv

Var tredje dag slutar en polis

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Stockholms län fortsätter tappa personal varje månad. SVT Nyheter Stockholm har tidigare rapporterat om att det slutar en polis om dagen, dessa uppgifter byggde på felaktiga underlag från myndigheten. Det är istället var tredje dag som en polis slutar.

– Det händer saker över hela världen och att höra att det är färre poliser känns inte tryggt, säger Clara Monserrat, som bor i Stockholm.

Sedan Polismyndigheten gjordes om januari 2015 har, cirka tio poliser i månaden lämnat in brickan. Var femte polis har lämnat ingripandeverksamheten, alltså de som rycker ut på 112-larm. 

– Vi behöver vara fler poliser. Vi kommer att rekrytera fler – och på sikt kommer vi bli betydligt fler. Men 2017 och 2018 är bekymmersamma år. Under 2019 och 2020, ser vi en ljusning, säger Pia Sjunnegård Dahlbom, biträdande regionpolischef Stockholm.

Krisen inom polisen

1300 poliser – 2,2 miljoner människor

Under tiden som det ska utbildas poliser kommer de knappt 1.300 poliser som finns på gatan idag, hjälpa och ge service till 2,2 miljoner människor i Stockholms län. Det är alltså 1.700 människor per polis.

– Man blir både orolig och rädd när man hör att de blir färre och färre, vi behöver alla våra poliser. Jag tänker ofta på terrordådet, säger Murtaza Nazari, som är ensamkommande från Afghanistan.

Murtaza Nazari, boende i Stockholm. Foto: SVT

LÄS MER: Polisstyrkan fortsätter minska i Stockholm

”Vill ha dem där om något händer”

I Stockholms län ökar antalet invånare varje år, samtidigt som antalet poliser sjunker. Bara mellan 2008 och 2014 ökade befolkningen i Stockholm med drygt 100.000 personer, det är nästan 46 personer per dag.

– Och sen som ung tjej så vill man också kunna se att det finns poliser på gatan och veta att om det skulle hända någonting så finns de där för att rycka in, säger Clara Monserrat som bor i Stockholm.

Clara Monserrat, boende i Stockholm. Foto: SVT

Polisen Hanif Azizi: ”Det kokar inom myndigheten”

”Väsentligt fler poliser i Järva”

De senaste två åren har var femte polis försvunnit från ingripandeverksamheten, alltså de som ryckte ut på 112-larm. Däremot menar regionpolischefen i Stockholm Ulf Johansson att Järvaområdet, trots polisens nedskärningar, inte haft lägre bemanning.

– Man ska betänka att det nu finns väsentligt fler poliser i Järvaområdet jämfört med för några år sedan, skriver Ulf Johansson, regionpolischef i Stockholm på polisens hemsida.

LÄS MER: ”Vi lämnar lokaler, inte medborgare”

Tappar personal varje månad

Enligt polisen själva har de sedan två år tillbaka tappat personal. Under maj 2015 fanns det 5.145 anställda i Stockholms län. Två år senare låg siffran på 4.902. Men enligt en anställd på polisens personalavdelning är det cirka 4.300 poliser som jobbar på heltid, resterande är tjänstlediga, sjukskrivna eller föräldrarlediga.

– Det är kämpigt och vi försöker behålla vår personal, säger Pia Sjunnegård Dahlbom, biträdande regionpolischef Stockholm.

Polisledningen i Stockholms län har fått kritik för att inte ha några konkreta planer på hur de ska behålla sin personal och att det inte finns tydliga riktlinjer på hur man ska förbättra polisens arbetsmiljö. Pia Sjunnegård Dahlbom svarar på kritiken.

SVT Nyheter Stockholm har även sökt rikspolischefen Dan Eliasson för en kommentar men han har avböjt att kommentera polisflykten.

Redaktionen har tidigare fått felaktiga uppgifter från Polismyndigheten som redovisades i artiklen. Uppgifterna är nu ändrade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen inom polisen

Mer i ämnet