Hör Missing People berätta om varför många försvinner i Stockholm. Foto: Tomas Blideman/SVT

2020 blev mörkt rekordår för Missing People

Uppdaterad
Publicerad

Under 2020 ökade antalet sökinsatser som Missing People genomförde med 58 procent. Flest fall hade man i Stockholms län där 89 personer försvann under förra året. 

– Många som försvinner söker sig till storstäderna för att där är det lättare att vara anonym. Det är svårt att ordna en skallgång i city, säger Jörgen Olsson som är verksamhetsledare för Missing People i Stockholm.

Jouren på Missing People tog emot 554 ärenden under förra året, med en toppnotering i maj månad. En förklaring till ökningen är den pågående pandemin och Jörgen Olsson, verksamhetsansvarig i Stockholm, tycker sig se en tydlig coronaeffekt.

– Folk känner sig mer isolerade och då ökar också mental ohälsa och därmed också antalet försvinnanden, säger han.  

Pågående sökinsatser efter fyra personer

Anmälningarna till Missing People ledde till 454 sökinsatser runt om i Sverige 2020. Det är 161 fler än året innan och 89 av dem anmäldes försvunna i Stockholm. I dag letar man fortfarande aktiv efter fyra personer, däribland den uppmärksammade elitsoldaten Deniz Arda som varit försvunnen sedan i mitten av november.

– En del ärenden blir väldigt uppmärksammade som fallet med Deniz. Jag förstår att det är mer spännande med en försvunnen militär. Men ska man se det rent medmänskligt så är ju Elsa 87 år, lika mycket människa, säger Jörgen Olsson.

Hör Jörgen Olsson berätta i videon om varför många försvinner i Stockholm. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.