Det har varit mycket snö i norr och det är högt tryck på Mälarens tappkanaler vid Norrström, Hammarbyslussen och Södertälje sluss.
– Vi kan kalla det en ”vanlig” vårflod och prognosen visar att vi har nått toppen. Vi har sett högre nivåer tidigare år och 2010 nådde vårfloden 10 centimeter högre än idag. Som mest har vi tappat ut 107 fulla Globen på ett dygn, säger Torbjörn Granqvist, ansvarig för Mälarens reglering på Stockholms Hamnar.
Strömmande vatten
I samband med det stigande vattnet varnar Stockholms hamnar även för strömmande vatten i hela Hammarbyleden. Hammarbyleden är det vattendrag som går från Saltsjön under Danvikstullsbron förbi Hammarby sjöstad och in mot Hammarbyslussen.
– Kommer man med båt från Saltsjön så känner man garanterat av strömmen men det går att slussa som vanligt, säger Torbjörn Granqvist.
Mälaren är Sveriges tredje största sjö till ytan och den försörjer många kommuner med dricksvatten. För att motverka översvämningar av jordbruksmark började man att reglera sjön 1943. Med en reglering hoppades man också förhindra att saltvatten tränger in i Mälaren.
”En meter mellan Saltsjön och Mälaren”
Enligt Stockholms hamnar kan det dröja upp till en månad innan vattennivåerna är normala.
– Jag tror att vi ser skillnad om ett par veckor. Det beror mycket på väder och vind, vackert väder trycker ner Saltsjön och då får vi större effekt på avtappningen. Nu skiljer det drygt en meter mellan Saltsjön och Mälaren.
Hur lång tid tar det att fylla Globen?
Globens volym är 605 000 kubikmeter.
Det skulle ta cirka 40 år att fylla Globen med en vanlig vattenkran.