• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Strömstad i Strömstads kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en lagerlokal med kraftig rökutveckling till följd, Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Adam Wais på en gata i Stockholm

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Adam Wais har tagit upp kampen mot det han kallar för uthyrningsföretag. Hör honom berätta vad man kan göra om man bor på det sättet. Foto: Axel Rosenberg/SVT

Adam hyrde andrahandsboende – för att pröva hyran i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Från 50 000 kr till 18 000. Så mycket lyckades Adam Wais nyligen få sänkt sin bostadshyra med. Något som Hem och hyra var först att rapportera om. Men det är inte första gången som han vinner en hyrestvist.

För några år sedan hyrde Adam Wais en lägenhet via ett uthyrningsföretag, som i sin tur hyrde lägenheten av fastighetsägaren. När tvättmaskinen slutade fungera uppstod en tvist mellan Adam och uthyrningsföretaget som utmynnade i en lång rättsprocess. Både om hyran och Adams rätt till lägenheten.

Adam förlorade tvisten både i tingsrätten och hovrätten. Men högsta domstolen gav honom rätt, och fastslog att han hade samma rättigheter som om han vore förstahandshyresgäst och hyrde direkt av fastighetsägaren.

SVT har tidigare rapporterat om det avgörandet, då Företagsbostadsbolagen menar att den har kastat om förutsättningarna för att hyra ut temporära bostäder, och vill få till en lagändring.

Hyrde ny lägenhet för att driva ett nytt fall

Efter avgörandet i Högsta domstolen nådde Adam en förlikning och flyttade ut. Han startade också ett företag för att driva liknande typer av fall.

Samtidigt behövde han nytt boende.

– En av mina nuvarande kollegor sa ”men ska du inte prova att hyra en till lägenhet på det här sättet”. Och jag tänkte, det kommer aldrig att gå. Jag måste vara svartlistad.

Men Adam testade, med sitt företag i ryggen, och mycket riktig lyckades han ännu en gång hyra en lägenhet av ett uthyrningsföretag. Fyra rum och kök på 170 kvadratmeter på Östermalm – för 50 000 kronor i månaden.

Så du hyrde lägenheten för att pröva det rättsligt?

– Jag behövde en bostad. Och då var det också ett sätt att säga ”titta, den här sortens uthyrning pågår trots domen från högsta domstolen. Det är ingen som sätter stopp för det här”.

Fick rätt i hyresnämnden.

Hyran för bostäderna i Adams nya lägenhetshus förhandlades mellan fastighetsägaren och Hyresgästföreningen 2009. Den överenskommelsen sa att hyran borde ligga på 13 132 kr, det vill säga betydligt lägre än Adams hyra på 50 000.

Uthyrningsföretaget, Adams hyresvärd, menade å sin sida i första hand att 50 000 kronor borde ses som skälig hyra. I andra hand ansåg företaget att vad de betalar till fastighetsägaren, 34 000 kr i månaden, borde vara skälig hyra för Adam.

Men Hyresnämnden gav Adam rätt, och sa att hyran borde ligga på drygt 18 000 kronor. En summa baserad på förhandlingsöverenskommelsen från 2009 plus de hyreshöjningar som har tillkommit sedan dess. Adam ska också få tillbaka 80 300 kronor.

Det återstår att se om domen håller sig, då både Adam och motparten har överklagat.

Bostadshus och man i bild.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Företagsbostadsbolagen larmar om att avgörandet i Högsta domstolen kastat om möjligheterna att erbjuda temporära bostäder – vilket i sin tur påverkar möjligheterna att rekrytera till Stockholm. Foto: Axel Rosenberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.