Advokaten vill se mer kameraövervakning för att klara upp mordutredningar

Uppdaterad
Publicerad

Det är ett förenklat svar att påstå att mordutredningar inte klaras upp eftersom att människor inte vittnar, enligt advokat Johan Eriksson. Han tror inte heller att det beror på för höga beviskrav i Sverige.

Genom att minska känslan av utanförskap kan antalet dödsskjutningar minska, tror Johan Eriksson.

– Det handlar om att få alla människor att känna sig lika delaktiga i vårt samhälle. Vi ska inte ha utanförskap, områden där talar i termer om ”vi” och ”ni” om polisen, eller talar om ”vi i förorten” och alla andra. 

Kritisk till kronvittnen och ungdomsrabatt

Advokat Johan Eriksson ger inte mycket för några av de förslag som nu figurerar i den politiska debatten, som kronvittnen och ungdomsrabatt.

– Att erbjuda skydd eller strafflindring i utbyte mot att man lämnar uppgifter, det tror jag inte på av rättssäkerhetsskäl, säger han om kronvittnen.

Straffrabatt för unga tror han inte heller på.

– Det är emot all vetenskap att straffa unga människor som vuxna, det är rent vansinne. Ska vi fylla alla våra fängelser med alldeles för unga människor – utvecklas de bättre på en anstalt än någon annanstans? Nej, det är ganska uppenbart att man inte gör, säger Johan Eriksson.

Tror däremot på kameraövervakning

Desto mer tror han däremot på kameraövervakning.

– Den typen av bevisning får ju ofta stor nytta och dessutom är den helt objektiv, vi vet att det vi ser på filmerna stämmer. Det har ju fungerat i andra länder.

I de fall där åtal inte leder till fällande dom menar Johan Eriksson att det är bevisningen som är bristfällig, snarare än beviskraven som är för höga.

– Det är lätt att säga att domaren har gjort fel eller att vi har för höga beviskrav, men det har vi absolut inte i Sverige. Vi måste alltid behålla vårt beviskrav.

Johan Eriksson menar även att det är fel att påstå att misslyckade utredningar beror på att människor inte vittnar.

– Ibland är det ju så att människor maskerar sig när de begår brott. Det händer också på tider och platser där det inte finns vittnen, man väljer oftast sådana platser. Då är det lätt att säga att man hade lyckats om det hade funnits vittnen, men så enkelt är det inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.