• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Advokaten om rättegången i fallet Eric Torell: ”Väldigt speciell situation”

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds rättegången mot de tre poliser som står åtalade för inblandning i dödsskjutningen av 20-årige Eric Torell förra sommaren. En av dem är åtalad för vållande till annans död. Enligt advokaten Ulrika Borg, som följt fallet, kokar det ner till hur långt nödvärnsrätten sträcker sig.

– Det är inte alltid lätt att fälla någon för vårdslöshetsbrott som det här handlar om, det är ingen som är åtalad för något uppsåt.

Den 2 augusti 2018 avlossade polisen 25 skott mot Eric Torell, som har autism och Downs syndrom. Tre träffade, varav ett i magen och två i ryggen, och han avled.

Efter händelsen åtalades två poliser för tjänstefel och en för vållande till annans död, alternativt tjänstefel. I dag inleds rättegången.

Eric Torell

”Skickas in med oriktig information”

– Det är en väldigt speciell situation. Det är väldigt speciellt att det råkar bli på det här sättet, att en fullständigt oskyldig människa skjuts till döds, säger advokat Ulrika Borg i Morgonstudion.

– Det åklagaren menar har hänt är att poliserna har skickats in i en situation med oriktig information, så när de kommer till platsen tror de att det finns en farlig beväpnad man som också varit hotfull mot poliser och att det även kan finnas sprängmedel. Ingångsvärdena stämmer inte med omvärlden, de tror att de ska möta en livsfarlig person.

Den person som poliserna fått information om ska finnas i området visar sig senare vara häktad vid tidpunkten. Eric Torell hade vid tillfället rymt hemifrån med ett leksaksvapen.

När poliserna möter Eric ropar de att han ska släppa det de tror är ett verkligt vapen. Han svarar inte, utan höjer senare plastvapnet mot poliserna och de öppnar eld, enligt chefåklagare Martin Tidén. Han menar att de sedan ska ha fortsatt skjuta efter det att Eric Torell vänt sig om, och därmed inte längre kunnat utgöra ett hot.

Skotten i ryggen avgörande

Försvaret hävdar att inget fel har begåtts och att poliserna under hela händelseförloppet agerat i nödvärn. För att en nödvärnssituation ska föreligga behöver inget verkligt hot finnas, utan det räcker att man uppfattat situationen som sådan, säger Ulrika Borg.

Något som var avgörande för åtalet är därför skotten som träffat i ryggen.

– Det kokar ner till hur långt nödvärnsrätten sträcker sig. Då handlar det om skotten som hamnat i hans rygg som är allvarliga. Åklagarens uppfattning är att han vänt sig och då ska de stanna för de har undanröjt faran.

– Försvaret menar att allt går oerhört fort, man hinner inte se. Att det psykologiskt sett inte går att stanna i en sådan situation.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eric Torell

Mer i ämnet