• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Malmö i Malmö kommun, Skåne län. En explosion har skett på Amiralsgatan. Boende på Amiralsgatan, Skanörsgatan, Ronnebygatan. Falsterbogatan och Listergatan. uppmanas av polisen att hålla sig inomhus i sina lägenheter samt undvika att stå vid sina fönster. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Man i en bil

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör butiksägaren om skräcken och kriminologen om hur brottsmetoden ökat – men varför den är svår för polisen att göra något åt. Foto: Marco Nilson/SVT

Affärsinnehavare utpressas av kriminella: ”Betala eller dö”

Uppdaterad
Publicerad

En affärsinnehavare i södra Stockholm har under en längre tid utpressats av kriminella. De hotar att döda både honom och hans familj om han inte betalar så kallade beskyddarpengar.

– De slog mig och satte en pistol mot mitt huvud, säger han till SVT.

När SVT träffar mannen, som driver en affär i Skärholmen i södra Stockholm, har han flera blåmärken på kroppen och i ansiktet.

Han säger att han blivit misshandlad av kriminella som utpressar hans verksamhet på pengar. Enligt honom kräver de att han gör en första betalning på 300 000 kronor och sedan 50 000 kronor månadsvis, för att få vara kvar i området.

– De sa att för varje dag jag försenar betalningen måste jag betala 100 000 kronor i böter.

Personerna har även hotat att döda honom och hans familj om han berättar för polisen eller någon annan.

Bor i sin bil

Butiksinnehavaren säger att han därför skickat sin familj till hemlandet eftersom det är säkrare för dem där.

Han säger att personer sökt upp honom på hans gård och hotat honom, och att han därför valt att inte bo hemma längre. Sedan några dagar bor han i stället i sin bil.

– Jag kommer att dö. Jag ska lämna Sverige, säger han till SVT.

Försökt få personskydd från polisen

Han beskriver hur han efter hoten inte vågade gå till polisen men gick runt den lokala polisstationen i flera timmar. Två poliser kom till slut ut efter att ha sett honom stå och gråta utanför. Han berättade då allt och gjorde en polisanmälan. Han gav även polisen övervakningsbilder från butiken på när personerna vid ett flertal tillfällen kommer in i butiken och går in på hans kontor, material även SVT fått ta del av.

– Polisen kände igen personerna och sa att de hade bra koll på dem, säger han.

Men enligt honom har polisen inte vidtagit någon åtgärd mot personerna. I stället hänvisades butiksinnehavaren till avdelningen för personskydd. Där säger han sig ha fått besked att hoten inte bedöms seriösa nog för att berättiga något extra skydd från polisen.

Kriminologen: ”Inget enkelt brott att komma åt”

Enligt kriminologen Ardavan Khoshnood är den här typen av brott svåra för polisen att göra något åt.

– Det krävs många timmar med spaningsarbete, det är inget enkelt brott att komma åt.

Butiksinnehavaren säger till SVT att trots hoten vill dela med sig av upplevelserna.

– Jag vill berätta, det kanske andra får nytta av.

SVT har sökt polisen för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.