I Stockholms stad finns runt 8 000 personer som är i behov av att ha en så kallad god man för att få hjälp med bland annat ekonomi, kontakter med myndigheter och juridiska ärenden. De får hjälp av ungefär 5 500 gode män, men behovet är större och det behövs alltså ytterligare 350 gode män.
– Det beror bland annat på att vi blir fler invånare i staden och att andelen äldre blir större. Vi har också skärpt tillsynen av våra gode män vilket gör att en del får sluta och en del väljer själva att sluta, säger Håkan Andersson.
Högre intresse under flyktingströmmen 2015
Viljan att bli god man har dessutom sjunkit de senaste åren. Under flyktingströmmen hösten 2015 fick Stockholms stad in ungefär 2 000 anmälningar från personer som kunde tänka sig att vara gode män. Hittills i år är siffran runt 100.
– Det finns ett intresse för att bli god man men en del tvekar just nu under covid-19-pandemin för att de kanske själva är äldre och kan tillhöra en riskgrupp, säger Håkan Andersson.
Kampanj ska locka fler
Just nu pågår två olika utredningar kring ifall uppgiften att vara god man åt någon ska skötas av yrkesmän istället för privatpersoner – en statlig utredning och en tillsatt av staden. Under tiden satsar staden nu på en utomhuskampanj för att locka fler att bli gode män.
– Det är viktigt att de som behöver gode män får det så att deras ekonomi är i ordning – så de får pengar till mat och kläder och att hyran betalas. Även att de får hjälp med boende, hjälp med att söka bidrag och att överklaga beslut – se till att man får sina rättigheter tillgodosedda, helt enkelt, säger Håkan Andersson.