Den muslimska friskolan Al-Azhars grundsärskola håller böner med eleverna under lektionstid. Nu kräver skolinspektionen att skolan slutar med morgonbönerna, eftersom att de bryter mot skollagen.
– Morgonsamlingen avslutas med en bön och det inleder även första lektionen. Det får inte förekomma enligt skollagen, säger Tommy Lagergren, avdelningschef på Skolinspektionen.
LÄS MER: Skola delade upp elever efter kön – var inte diskriminering
Undervisningen i skolor och förskolor ska vara icke-konfessionell, den får alltså inte lära ut om en religion som den enda. Friskolor får ha religiösa inslag i skolan, men de får inte ingå i undervisningen eller vara obligatoriska.
På Al-Azharskolan menar man att det som kallades för bön snarare var en uppläsning av en vers från Koranen. Uppläsningen ska ha börjat efter ett önskemål från en av eleverna, men sedan utvecklats till en del av morgonrutinen för alla på särskolan.
– Eftersom att det är på en lektion där alla måste delta finns det en risk att bönen inte upplevs som frivillig. Det handlar också om att det är viktigt att hålla isär religiositeten och utbildningens innehåll. Utanför lektionstider, på exempelvis lunchraster, är det tillåtet med religiösa inslag på friskolor så länge det är frivilligt, säger Tommy Lagergren.
Slutar efter kritik
Enligt Skolinspektionens rapport har skolledningen diskuterat frågan om bönerna och då kommit fram till att ”samtliga elever mår bra av detta inslag” och att bönen vid morgonsamlingen ”sker utifrån elevernas välmående”. Men efter att kritiken förts fram från Skolinspektionen kommer skolan att sluta med bön under skoltid.
På Al-Azharskolan vill rektor Hussein Ibraihm inte ställa upp på en intervju, han tycker att kritiken är felriktad. Men i telefon svarar han att de kommer rätta sig efter kritiken.
– De har sagt sitt och det som myndigheterna kritiserar tar vi bort. Det är inget snack om det, säger han.
Annat för att skapa samhörighet
Om en månad kommer Skolinspektionen göra en uppföljning på kraven.
– Man kan ha något annat som avslutar samlingen, till exempel dikter eller sånger som också kan skapa samhörighet, säger Tommy Lagergren.