Jan Halldin och SPF Danderyd vill inte att äldrevården flyttar till Sollentuna. Foto: SVT

Äldre oroliga inför sjukhusflytt

Publicerad

Efter ombyggnaden av Sollentuna sjukhus ska man fokusera på vård för äldre för att avlasta akutmottagningarna. En plan som då innebär en nedstängning av den geriatriska avdelningen på Danderyds sjukhus. Alla håller inte med om att flytten skulle vara till fördel för äldre patienter.

SVT Nyheter Stockholm har tidigare berättat att ombyggnaden av Sollentuna sjukhus ska generera 230 nya vårdplatser år 2018 och majoriteten av dessa ska avsättas för äldrevård – så kallad geriatrisk specialistvård. I planerna ingår också att den nuvarande geriatriska avdelningen på Danderyds sjukhus ska stängas – för att på så sätt avlasta akutmottagningen där.

– Vi på Svenska pensionärsföreningen i Danderyd tycker att det är viktigt att behålla mottagningen här, det finns större resurser på ett akutsjukhus än ute i Sollentuna, säger Jan Halldin som är pensionerad leg. läkare, tidigare klinikchef och medlem i Svenska pensionärsföreningen i Danderyd.

”Då behöver man ambulans till akuten”

Han menar att många sjukdomar som drabbar äldre, som till exempel stroke, inte går lika snabbt att behandla i Sollentuna.

– Då skulle man behöva ambulanstransport till akuten ändå, så det kanske bara sätter högre tryck på akuterna.

Något som Ella Bohlin, barn- och äldrelandstingsråd (KD), inte håller med om.

– Vi ska ställa högre krav på närakuterna, och en sådan tror jag att det kommer att bli i Sollentuna. Då ska man kunna röntga, ta prover och annat på plats. Vi gör det här för de äldre patienternas ökade behov, säger hon.

”Bättre kommunaltrafik i Danderyd”

Jan Halldin tycker också att tillgängligheten är sämre i Sollentuna.

– Till Danderyd finns det väldigt bra kommunikationer, det är svårare att ta sig till Sollentuna.

På det svarar Ella Bohlin att man får se över problemet om det uppkommer.

– Det är ju vi i landstinget som har ansvar för kommunikationen och trafiken så om det blir ett problem får vi titta på det då, säger hon.

Vill öppna för fler privata aktörer

Svenska Pensionärsföreningen i Danderyd har tillsammans skrivit ett brev om varför man inte vill att mottagningen flyttas och varför man är skeptiska till ”Vårdval geriatrik” som Ella Bohlin också driver men tycker inte att man fått någon respons.

– Jag tycker att vården har blivit mer nedprioriterad och att man inte tar hänsyn till de äldre som vi borde prioritera, säger Jan Halldin.

”Vårdval geriatrik” innebär bland annat att man släpper in fler privata aktörer på marknaden.

– Jag tycker att det är viktigt att välkomna olika aktörer inom vården, bara det offentliga kommer inte att klara de utmaningar vi står inför när vi får fler äldre, säger Ella Bohlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.