Foto: SVT/TT

Landstinget satsar på äldrevård i Sollentuna

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår ombyggnationen av Sollentuna sjukhus och tanken med projektet är att det ska bli fler vårdplatser för äldre. Något som behövs för att avlasta länets akutsjukhus menar landstinget.

Ombyggnationen av Sollentuna sjukhus pågår för fullt. 850 miljoner kronor har satsats och till början av 2018 beräknas 230 nya vårdplatser stå klara här. Tanken med sjukhuset är att fokus ska hamna på geriatrisk vård – alltså vård för äldre.

– Vi räknar med att behovet av geriatrisk vård är dubbelt så stort om 10 år, landstinget måste därför var förbredda för nya förväntingar och behov människor har säger, barn och äldrelandstingsrådet Ella Bohlin (KD).

Ersätter äldrevården i Danderyd

Men i och med ombyggnationen i Sollentuna så stängs geriatriken på Danderyds akutsjukhus ner. Anledningen är att landstinget vill avlasta akutsjukhusen i länet. Planen är därför att den offentliga drivna äldrevården i Danderyd ska flytta till Sollentuna.

Oppositionen kritisk: Kan bli dyrt

Men samtidigt som den offentliga geriatriken från Danderyd ska flytta så menar Ella Bohlin att vården i Sollentuna på sikt kan komma att drivas i privat regi. Och det oroar den politiska oppositionen. Socialdemokraterna i landstinget menar att kostnaderna för äldrevård i länet nu riskerar att skjuta i höjden eftersom majoriteten nyligen öppnat upp för fler privata aktörer genom så kallat fritt vårdval.

– Just nu förbereder vi ”Vårdal geriatrik” och jag tror det kan komma väl till pass när vi ska öppna de geriatriska platserna här på Sollentuna sjukhus, säger Ella Bohlin och fortsätter:

– Men vem som ska driva verksamheten är inte klart än.

”Behövs privata aktörer”

Oppositionens kritik mot att vården blir dyr att driva tillbakavisar Ella Bohlin.

–Jag tycker det är viktigt att välkomna olika aktörer inom vården, bara det offentliga kommer inte att klara de utmaningar vi står inför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.