Det var år 1907 som de första pestsmittade kräftorna upptäcktes på marknaden vid Kornhamnstorg i Stockholm.
– De var importerade och för att bli av med de dåliga kräftorna så dumpade man ner dem i Mälaren. Om man hade dumpat dem i Östersjön så hade det sett annorlunda ut, säger säger Lennart Edsman, forskare vid SLU.
Men trots att det har gått mer än hundra år så har man inte kommit till rätta med problemet.
– Där det finns signalkräftor finns det inga flodkräftor. Det trista idag är att det fortfarande händer att signalkräftor sätts ut i våra sjöar trots att det är förbjudet.
Kronisk smittspridare
Signalkräftan är en kronisk smittspridare av kräftpest. Kräftpest är dödlig för den inhemska flodkräftan. Sjukdomen gör att honornas ben under stjärten fräts bort. Benen är viktiga för fortplantningen för där fäster honan rommen och när benen är borta blir det få ägg som kläcks.
Så länge det finns signalkräftor i en sjö eller vattendrag så är det svårt för flodkräftorna att överleva.
Sveriges nationella kräftdatabas
Nu kommer Sveriges nationella kräftdatabas att bli tillgänglig för alla. Det är Sveriges lantbruksuniversitet som sköter databasen på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten.
Databasen innehåller uppgifter om bestånden av signal- och flodkräftor runt om i landet, och man kan bland annat söka efter var kräftorna finns och se vilka vatten som är pestdrabbade.
Många myter fortfarande i omlopp
Enligt SLU frodas mycket felaktiga påståenden om kräftor. Nu uppdaterar SLU den så kallade ”Kräftmytkrossaren” – en webbsida med fakta om kräftor i form av tidningsartiklar, filmer och vetenskapliga rapporter.
– En av de mest skadliga myterna för kräftpestspridningen, det framtida kräftfisket och flodkräftan är att signalkräftan är immun mot kräftpesten. Detta är helt fel. I verkligheten är den både en kronisk bärare av pesten och kan dö själv av sjukdomen, säger Lennart Edsman, forskare vid SLU Aqua.
Samarbete med Länsstyrelsen
Nu sätter Lennart Edsman sitt hopp till samarbetet med Stockholms länsstyrelse och skärgårdsöarnas småsjöar och vattendrag. På vissa öar finns flodkräftan fortfarande kvar och det är tillåtet att fiska dem om man inte har smittade redskap.
– Det går jättebra, så länge folk inte sätter ut några signalkräftor. Vi får också hjälp av de boende som har koll på sjöarna.