112 appen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen i Stockholm kan i det nya samarbetet sända ut bilder på misstänkta gängkriminella i 112-appen – hör poliskommissarie Peter Allheim om hur det ska funka och vad man har att vinna. Foto: SVT

Allmänheten ska engageras vid grova våldsbrott i Stockholm – via 112-appen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen och SOS Alarm samarbetar för att att stoppa allvarliga våldsbrott via nödnumret 112- appen. Bland annat ska foton på misstänkta gärningspersoner kunna skickas ut när brott begåtts.

– Vi vill få in mer specifika tips från allmänheten så vi kan lagföra fler, säger Peter Allheim, vid Nationella operativa avdelningen (Noa).

I ett pilotprojekt som startade denna vecka mellan SOS alarm och polisen kan allmänheten, som laddat ner appen, få pushnotiser från polisen vid explosioner.

I polisregion Stockholm kan appen också upplysa om andra våldsamma brott – men också användas för att dela brottsförebyggande information eller ge trygghetsskapande information efter en explosion eller en skjutning,

– Vi kan tidigt skicka ut bilder till allmänheten på misstänkta gärningsperson som fångats via övervakningskameror på brottsplatser, säger han.

Om testet i Stockholm fungerar väl kan funktionerna börja användas även i andra delar av Sverige.

Minska belastningen på nödnummer 112

Via telefonens gps kan appen lokalisera vilka som ska få pushnotiser beroende av avstånd till brottsplatsen. Enligt polisen är det cirka 1,2 miljoner personer som har appen nedladdad och kan nås av informationen.

Polisen hoppas även att appen ska kunna minska belastningen på alarmnumret 112 .

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.