Hanif Azizi, områdespolis i Rinkeby. Foto: SVT

Allt fler unga poliser lämnar in polisbrickan

Uppdaterad
Publicerad

Antalet poliser fortsätter att minska i Stockholms län. Bara i år har 51 poliser lämnat för andra jobb.

– Poliser under 40 år tjänar sämst och lämnar gatan. Det är just de vi behöver ha kvar, säger Andreas Strand, polisförbundet Stockholm.

Varje vecka lägger poliser upp bilder på sin polisbricka i sociala medier, många berättar om sitt engagemang för yrket men också vilken kamp det har varit för de att hålla sig kvar inom kåren. Många lägger upp en bild som ett avslut.

Hanif Azizi. Foto: Privat

– Just nu kokar det inom kåren. Det är främst unga poliser som jobbat 5-7 år som känner stor frustration av de uteblivna lönerna. Vi har hamnat i läge där nya poliser har hamnat i samma löneläge som poliser som jobbat 5-7 år, säger Hanif Azizi, områdespolis i Rinkeby.

Polismannen Hanif Azizi tilläger:

– Det är uppenbart att myndigheten är oförmögen att hantera våra löner. Och i slutändan är de duktiga driftiga poliser som säger upp sig då de anser att de är värda mer.

LÄS MER: Fördubbling av antalet poliser som säger upp dig

Går till Migrationsverket

SVT har varit i kontakt med flera poliser i länet som funderat på att sluta.

Andreas Strand. Foto: SVT

– I förhållande till antal poliser har Region Mitt, högst andel avgångar i år, säger Andreas Strand, polisförbundet Stockholm.

Hittills i år har 394 poliser i landet lämnat polismyndigheten av olika anledningar. Många poliser väljer att gå till Migrationsverket och Skatteverket, där lönen är betydligt högre jämfört med den de hade på polisen.

Peppe Larsson. Foto: SVT

– Det krävs en ordentligt lönesatsning, dels för att behålla de poliser som funderar på att lämna, för att få de som lämnat att komma tillbaka men även attrahera nya dugliga personer till att söka sig till polisyrket, säger Peppe Larsson, polis.

”Allmänheten blir lidande”

En granskning i SvD visar att situationen i Stockholm är extra ansträngd, bara i år har 152 ingripande poliser lämnat gatan. Det är poliser som tidigare ryckte ut på 112-larm.

– Vi poliser nöjer oss inte med att bara åka till jobbet. Vi vill lagföra kriminella, jobba brottsförebyggande och kunna ge brottsoffer den tid och upprättelse de förtjänar. Det kan vi inte som det är idag. Vi hinner knappt åka på de larm som kommer in, våra utredningshögar bara växer. Allmänheten blir lidande, säger Peppe Larsson.

LÄS MER: Ökat förtroende för polisen

Många poliser som SVT Nyheter Stockholm har pratat med delar samma bild.

– Dan Eliasson tillsammans med Ygeman anser att vi poliser inte ska vara löneledande. Men vi kan samtidigt se att polisen kan dryga ut sin lön med 5-10 extra om de väljer att jobba på en annan statlig myndighet, säger Hanif Azizi, områdespolis i Rinekby.

”Inget nytt att man lämnar”

Bara i juni är 54 poliser som är medlemmar i polisförbundet Stockholm tjänstlediga.

– Det har aldrig varit så hög siffra på tjänstledighet. Det är få som kommer tillbaka till sina gamla tjänster, säger Andreas Strand, polisförbundet Stockholm.

Polismannen Hanif Azizi menar att problemet med poliser som lämnar sina tjänster är inget nytt.

– Myndigheten har ändå valt att blunda för problemet och valt istället att anställa civila personer som gått in med löner som är avsevärt högre än poliser som haft samma tjänst, säger Hanif Azizi, områdespolis i Rinkeby.

SVT har sökt inrikesminister Anders Ygeman (S) upprepade gånger för en kommentar men utan framgång.

FAKTA

Mellan januari och juni (hela landet): 29 700 är anställda inom polisen, varav 19 676 poliser är anställda och 10 024 är civila.

Mellan januari och april: Lämnade 86 poliser i Stockholms län Polismyndigheten. 35 av de har gått i pension och 51 har gått till andra statliga myndigheter, vaktbolag och till kommunala skolor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.