Amnesty har tagit upp hans fall med Stefan Löfven (S) inför statsministerns kommande besök i Iran.
– Vi ställer kravet att han omedelbart släpps, eller att han ställs inför en domstol och får en rättvis och säker rättsprocess, säger Anna Lindenfors, generalsekreterare för svenska Amnesty.
Djalalis hustru Vida Mehrannia vädjar till den svenska regeringen.
– Det är vårt sista hopp, säger hon till TT.
Disputerat i Sverige
Ahmadreza Djalali är läkare och forskar i katastrofmedicin. Han är iransk medborgare men har permanent uppehållstillstånd i Sverige. Han disputerade i katastrofmedicin vid Karolinska institutet 2012 och har sedan dess samarbetat med en rad svenska forskare som är framstående inom ämnet.
Han greps i april förra året när han var i Teheran för att föreläsa.
– För en vecka sedan fick han träffa en domare och då fick han höra att han kan straffas med döden. De sa att han har samarbetat med andra länder. Vi är så upprörda. Han är en forskare och han samarbetar med forskare i många länder, säger Vida Mehrannia.
”Ödmjuk och intagande”
Heléne Nilsson är ordförande i Svensk katastrofmedicinsk förening och tidigare arbetat med Djalali i olika forskningsprojekt. Hon har svårt att förstå varför hennes kollega hotas med dödsstraff.
– Som person är han varm, ödmjuk och intagande. Därför kan man inte ta in att det här riktas mot honom, säger hon och fortsätter:
– Forskare måste få samarbeta över hela världen, utan att politik spelar in. Vi har patienternas bästa för ögonen, oavsett om det är i Iran eller Sverige eller Israel.
Under fängelsetiden har Ahmadreza Djalali utsatts för intensiva förhör och ska ha pressats att ”bekänna” att han spionerat. Enligt Amnesty inledde han den 26 december en hungerstrejk i protest mot behandlingen.
– Han har förlorat 20 kilo och svimmat flera gånger. Jag vet inte hur man mår just nu, säger Vida Mehrannia.
Amnestys blixtaktioner
Ahmadreza Djalali är en 45-årig läkare och forskare från Iran som sedan 2009 bor i Sverige. Han disputerade i katastrofmedicin vid Karolinska institutet 2012 och gick sedan vidare till en forskningstjänst i Italien.
Han beskrivs av sina svenska kolleger som mycket kompetent och har ett stort internationellt nätverk av forskarkontakter.
Djalali greps av underrättelsetjänsten i Iran den 25 april 2016. Hans familj i Sverige fick ingen information om gripandet förrän efter tio dagar.
Han är i dag fängslad i Evinfängelset i Teheran där han under tre månader har levt i isolering.
Djalali har hotats med åtal för brottet ”fiendeskap med Gud”, ett brott som straffas med döden.
I protest mot behandlingen i fängelset inledde han en hungerstrejk den 26 december.
Den 31 januari ställdes han inför en revolutionsdomstol och åtalades för spioneri.
Källa: Amnesty