Elisabeth Arnestad, biträdande områdeschef vid Citypolisen, svarar på kritiken från Amnesty. Foto: TT/SVT

Amnesty: EU-migranter i Stockholm körs bort av polisen

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges behandling av tiggande EU-migranter bryter mot mänskliga rättigheter. Det menar Amnesty International i en ny rapport. Bland annat framgår det att polisen i Stockholm systematiskt kör bort tiggare trots att de inte stört någon. I videon ovan hör du polisens svar.

Amnesty International har följt och djupintervjuat 58 stycken så kallade utsatta EU-migranter som kommit till Sverige från Rumänien. De vittnar om ett liv i total misär i Sverige. Det finns varken tillgång till vatten eller toaletter, något som strider mot mänskliga rättigheter.

– Många sover under broar, i bilar när det är minusgrader, i hemgjorda skjul, i tält i skogen. Människor inte har tillgång till rinnande vatten och toaletter och de saknar möjligheter att få vård, säger Johanna Westeson, jurist och sakkunnig i diskrimineringsfrågor hos Amnesty International.

I videon ovanför hör du vad polisen tycker.

Bortförda av polis

Det är inte olagligt att tigga i Sverige och det krävs inte heller något tillstånd. I de flesta svenska polisdistrikt som Amnesty undersökt kan människor tigga relativt ostört men i Stockholm är det annorlunda.

I rapporten framgår det att polisen i vissa distrikt i Stockholm systematiskt kör bort personer som tigger. Då handlar det inte bara om att de inte får sitta kvar, de körs ofta iväg långt utanför Stockholm och flera tiggare vittnar om att det tagit timmar för dem att ta sig tillbaka.

Amnesty skriver i sin rapport att det är särskilt allvarligt att ”denna typ av kränkande behandling tycks ha diskriminerande inslag och främst drabba kvinnor i traditionella romska kläder”.

Polisen: ”Man kan tolka lagen olika”

Enligt Elisabeth Arnestad har man i polisområdet tolkat lagen på olika sätt när en person sitter på marken.

– Man kan tolka lagen offensivt att man inte får ta upp ett visst område. Men nu är vi överens i polisområdet att vi tolkar lagen på det sättet som den ska tolkas – man behöver inget tillstånd för att sitta och tigga, säger Elisabeth Arnestad, biträdande områdeschef vid Citypolisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.