Foto: TT och SVT

Regeringen föreslår ändring i vallagen för mer anonym röstning

Uppdaterad
Publicerad

I internationella observatörernas första kommentar av valet 2018 står det klart att de fortsatt är kritiska mot att valsedlar står helt öppet i vallokalerna. Men redan till EU-valet våren 2019 kan det blir ändring.

Internationella observatörer har under söndagen bevakat hur svenskarna röstar. En kritik som kvarstår sedan förra valet är att valsedlar står helt öppet i vallokalerna.

– Vi har följt vallagen och det är inga konstigheter. Jag kan tyvärr inte kommentera kritiken från valobservatörerna innan jag har hunnit läsa rapporten men vi har följt lagen i hur vi röstar, säger Eva Debels, kanslichef för valnämnden i Stockholms stad.

Kritiken om öppna valsedlar framfördes redan för fyra år sedan och 2015 fick Justitdepartementet i uppdrag att utreda hur valsedlar ska hanteras. Regeringen skickade en proposition till riksdagen i slutet av augusti där man föreslår att den nya vallagen bör gälla från och med januari 2019. Klubbas förslaget i riksdagen skulle det innebära att EU-valet våren 2019 omfattas av de nya reglerna.

– Vallagen handlar om att valsedlarna ska stå avskärmade från insyn. Men exakt hur det kommer se ut är upp till varje valnämnd att fatta beslut om, säger Eva Debels.

Regeringen bedömer att en rimlig uppskattning är att det i varje val i hela landet finns omkring 7800 lokaler för röstmottagning i kommunerna. För att köpa in material för avskärmning av valsedelställe kommer det behövas 17 miljoner kronor för hela landet, som är en engångssumma. Men vid varje kommande val kommer ytterligare 15 miljoner kronor att behöva investeras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.