Klinikens utgångspunkt att det är det sjuka sättet att äta som leder till mental ohälsa – inte tvärtom – vilket har ansetts kontroversiellt av vissa. Centralt för behandlingen är en våg och en app som hjälper patienten att tolka sin känsla av hunger och mättnad jämfört med en frisk person.
Varje patient ställer sin mat på vågen som är kopplad till appen där kurvor visar hur mättnadskänslan förändras under måltiden.
– Personer med ätstörningar har svårt att tolka hunger- och mättnadssignaler. I takt med att man förändrar sitt ätbeteende, så sjunker också tvång, ångest och depression, säger Jennie Sjöberg, verksamhetschef på Mandokliniken som finns i Sophiahemmets lokaler.
Specialiserad ätstörningsvård i Stockholmsregionen
Det var i fjol som Mando AB vann en upphandling i region Stockholm och fick uppdraget att bedriva en utökad ätstörningsvård i länet till och med 2023, varför Capio Ätstörningscenter Stockholm stängde vid årskiftet. Vid sidan av den privatägda vården bedrivs landstingets specialiserade ätstörningsvård vid Stockholms centrum för ätstörningar, SCÄ.
Mandometer – så fungerar den
Patienten ska lära sig vad en normalstor portion mat är och lära sig att tyda egna mättnads- och hungerkänslor. Patienten använder en app som är kopplad till en våg och på vågen ställer patienten sin tallrik. Under måltidens gång ska hen besvara frågor från appen om sin upplevda hunger och mättnad. På längre sikt är syftet att personen ska kunna tolka signaler om hunger och mättnad rätt även utan appen.