– Jag åker hem därför att jag inte kan få hit min familj. Jag har fått förklarat av Migrationsverket att det är svårt för irakier att få uppehållstillstånd och få hit familjen. Det känns givevis inte bra att åka hem, men jag är tvungen att göra det, säger Omar Ali.
I slutet av oktober meddelade regeringen att Sverige kommer att införa tillfälliga uppehållstillstånd och begränsa anhöriginvandringen.
Sedan dess har det skett en dramatisk ökning av antalet personer som tar tillbaka sina asylansökningar.
Många åker i tysthet
Under året har antalet återtagna asylansökningar legat något under 300 personer varje månad. I oktober gick det upp till 395 personer och i november till 627. Under de första tio dagarna i december fortsatte ökningen och Migrationsverket hade då registrerat 239 återtaganden. Totalt rör det sig om ungefär 3.500 personer som registrerats i år.
Men många saknar pass och kan därför åka utan att meddela Migrationsverket. Irakier kan till exempel få nya pass via sin ambassad. Antalet avskrivna asylansökningar i november var 1.275 stycken. Utöver återtagna asylansökningar inkluderas då även sådana som till exempel aldrig dök upp till första mötet med Migrationsverket.
”Jag gillar inte att åka tillbaka”
– Jag gillar inte att åka tillbaka. Jag har riskerat livet för mina barns framtid. Jag vill inte att de ska ha samma liv som vi har haft med krig, dödande och misslyckade regeringar, säger Omar Ali från Irak som är en av alla som återvänder.
Varje person har sin egen berättelse, men omständigheterna förenar de flesta. Många som kommer är ensamma män, men har familj i hemlandet. De har hört att det ska vara enkelt att ta hit familjen när de själva väl kommit hit.
Men verkligheten i Sverige har inte stämt överens med den bilden. Därför känner många att de inte har något annat val än att åka tillbaka.
Antal återtagna asylansökningar under hösten
Juni: 198
Juli: 285
Augusti: 300
September: 268
Oktober: 395
November: 627
December (fram till 10 december): 239