Helena Liss, huvudskyddsombud på Migrationsverket i Stockholm, ser en ökning av antalet direkta hot mot anställda på myndigheten. Foto: SVT/TT

Personal på Migrationsverket utsätts för hot under asylprocessen

Uppdaterad
Publicerad

Dödshot, obehagliga mejl och telefonsamtal på kvällarna. Det är hot som anställda på Migrationsverkets anställda i Stockholm får stå ut med.

– Man ser sig om bakom ryggen när man går ut från arbetsplatsen, säger huvudskyddsombudet Helena Liss.

Under det senaste året har många av de asylsökande som kom under hösten 2015 fått besked om de får stanna eller inte. I samband med beslut om avslag får många handläggare ta emot hot.

SVT Nyheter Stockholm har gått igenom incidentrapporter under senaste året och det är tydligt att det är en tuff miljö som handläggarna på Migrationsverket verkar i.

LÄS MER: Jämnare flyktingmottagning i Stockholms län

– Man ser sig om bakom ryggen när man går ut från arbetsplatsen. Det kan vara någon som står bakom dörren. Man går med en rädsla i de fallen och det behöver bearbetas, säger Helena Liss som är huvudskyddsombud på Migrationsverket.

Hoten på sociala medier ökar

Under sommarmånaderna juli och augusti 2017 har totalt 25 incidenter handlat om hot mot medarbetare. Sex personer har blivit kontaktade privat. Tolv av incidenter har handlat om psykisk påfrestning för den anställda.

Stor del av incidentrapporterna under sommaren berörde hot mot medarbetare. Foto: SVT

– Vi ser till att polisanmäla allting som vi kan polisanmäla. I vissa fall måste medarbetaren själv polisanmäla men så fort Migrationsverket kan iträda sig den rollen så gör vi det. Det är en stående uppmaning till våra chefer, säger Magnus Rodin som är regionchef på Migrationsverket i Stockholm.

LÄS MER: Nära 30.000 väntas söka asyl i Sverige i år

Helena Liss, huvudskyddsombud. Foto: SVT

– Det vi ser en ökning av nu är en annan typ av hot mot medarbetare. Man söker upp anställda på sociala medier eller söker upp dem privat i hemmet eller via telefon, säger huvudskyddsombudet Helena Liss.

”Håll en låg profil i sociala medier”

Migrationsverket vill att de anställda ska vara försiktiga på sociala medier för att undvika hot. Rent fysiskt på arbetsplatsen har varje reception väktare för att förebygga allvarliga situationer.

Ska man räkna med de här typen av hot om man jobbar med asylsökande?

– Absolut inte, vi kan inte acceptera hot och våld mot vår personal. Migrationsverket har ökat antalet medarbetare ordentligt på kort tid eftersom det kom väldigt många människor på kort tid för ett par år sen. Då vi har betydligt fler ärenden som är väldigt besvärliga och tuffa, har också incidentrapporteringen ökat, säger Magnus Rodin, regionchef på Migrationsverket i Stockholm.

LÄS MER: Dramatisk ökning av trakasserier mot Migrationsverkets personal

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.