På tio år, 2001 till 2010, sköts sju tonåringar ihjäl i Sverige. Åren efter, mellan 2011 och 2015, var antalet ihjälskjutna tonåringar tio, då endast under en femårsperiod.
– Det är låga tal men tyvärr kan man se att det är lite fler personer som mördas på det här sättet, säger Sven Granath, analytiker vid polisen i Stockholm.
Vad beror det på?
– När det blir mer vapen och våld bland de som är vuxna så ökar det också lite bland de som är i gymnasieåldern, tyvärr.
Gärningsmännen ofta i samma ålder
Bara i Stockholmsområdet förra året blev 15-årige Robin Sinisalo ihjälskjuten i Akalla, och i ett villaområde i Södertälje blev en 18-åring skjuten till döds. Samma sak hände en 16-årig pojke vid Brommaplan 2015. Enligt Sven Granath är gärningsmännen ofta i samma ålder som offren.
– Ungdomar dödar andra ungdomar och män dödar andra män. Så man kan anta att gärningsmännen handlar om personer som är ganska lika de som fallit offer för det här våldet.
Antalet skottskadade ökar också
Tittar man dessutom på antalet skottskadade barn och unga vuxna i åldrarna 15 till 29 år, så är trenden ännu tydligare.
Under loppet av fem år, 2011 till 2015, skottskadades 157 personer, medan det tio år tidigare handlade om 58 unga. Även om våldet med just skjutvapen ökat är den grova ungdomsbrottsligheten inget nytt.
– Det finns egentligen likheter med den ungdomsbrottslighet som fanns tidigare och som alltid har funnits, men det skedde oftast med kniv och med alkohol inblandat.