Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilket ansvar har politikerna i Region Stockholm för pendeltågskaoset? I videon hör du trafikregionrådet Anton Fendert (MP). Foto: Lisa Liljefors/SVT/TT

Anton Fendert (MP) om Stockholms pendeltåg: ”Inne i en förtroendekris”

Uppdaterad
Publicerad

För många har den långvariga pendeltågskrisen inneburit att det har blivit svårt att få ihop vardagen med jobb, skola och fritidsaktiviteter. Den bantade och opålitliga trafiken har skapat en förtroendekris, som det kommer att ta tid att bygga upp, säger trafikregionrådet Anton Fendert (MP).

Förra veckan kom beskedet från MTR att de bara klarar av att köra 80 procent av ordinarie tidtabell. Efter det har det strömmat in mejl till SVT Stockholm från resenärer som är förtvivlade över att ännu fler avgångar ställts in. De är trötta på pendeltågskaoset med inställda avgångar och knökfulla tåg.

I ett inlägg på sociala medier skriver en mamma om hur hon ser ett barn ramla ner med halva kroppen mellan tåget och plattformen på grund av trängseln.

Oro hos barn vid inställda avgångar

Syskonen Arvin och Eja Lux berättar att alla inställda avgångar gjort att de blivit rädda för att de ska bli fast och inte kunna ta sig hem från skolan eller fritidsaktiviteter.

Klicka på videon högst upp för att höra trafikregionrådet om förtroendekrisen för pendeltågstrafiken.

Har minskat med 13 procent

Under de två första veckorna med hösttabellen gjordes drygt 400 000 färre resor i år än under samma period förra året. Det är en minskning med 13 procent, enligt statistik från Trafikförvaltningen i Region Stockholm.

2022: 3 183 300

2023: 2 767 086

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.