Foto: Fredrik Sandberg / TT

Arbetet med tunnel under Sundbyberg försenas kraftigt

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet med en tågtunnel under Solna och Sundbyberg sätts på paus. Enligt Trafikverket dröjer det till 2028 innan det stora tunnelarbetet på Mälarbanan kan påbörjas. Orsaken till förseningen är att Trafikverket och de berörda kommunerna inte har alla avtal och tillstånd på plats.

– Det är ett oönskat läge och det är inte roligt. Vi är besvikna och tycker att det är tråkigt att ha hamnat i den här situationen, säger Erik Lundman, programchef vid Trafikverket, till Mitti.

I flera år har Trafikverket arbetat med att bygga om järnvägssträckan Tomteboda – Kallhäll norr om Stockholm från två till fyra spår.

Saknas avtal

Trafikverket meddelade nyligen att startskottet för det planerade tunnelbygget skjuts fram från 2024 till tidigast 2026. Nu är det i stället startåret 2028 som gäller.

Orsaken till förseningen är att Trafikverket och de berörda kommunerna inte har alla avtal och tillstånd på plats.

– Vi tillsammans har inte klarat av att säkra de nödvändiga tillstånden, järnvägsplan och detaljplan som krävs för genomförandet, säger Erik Lundman till tidningen.

I videon kan du se SVT Stockholms reportage från mars 2013 då Sundbyberg och Trafikverket kom överens om att gräva ner spåren under centrala Sundbyberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.