Enligt Riksidrottsförbundet anger 43 procent av föreningarna i storstäder och storstadsnära kommuner ett stort behov av fler tider, hallar och ytor för idrott. Nio idrottsförbund i Stockholm samarbetar nu för att få politikerna att bygga nya hallar och utomhusplaner i framtiden.
– Dels behövs det pengar och dels behövs det mark och då är det är viktigt att vi har med idrotten när vi stadsplanerar, säger Karin Ernlund (C) som är idrottsborgarråd.
I en undersökning från 2017 visade det sig att Stockholm hade minst antal idrottsanläggningar per 100 000 invånare i hela Sverige.
Strikta prioriteringar grunden för framtida idrottssatsningar
Politiker, tjänstemän och nio idrottsförbund har under de senaste åren träffats två gånger om året för att diskutera respektive idrotts behov. Utifrån det görs strikta prioriteringar om vilka projekt som ska prioriteras.
– En skrivelse som idrottsförbunden gemensamt lämnade in 2019 har gjort att dialogen blivit bättre. Sen dess har alla förbunden tillsammans framfört ekonomiska krav på vad kommunen måste prioritera fram till 2030, säger Lars Ekholmer som är ordförande i Stockholm fotbollförbund.
Hör idrottsförbunden och idrottsborgarrådet i videon ovan.
IDROTTSPROJEKT UNDER SENASTE MANDATPERIODEN
Den senaste mandatperioden har det satsats knappt två miljarder på nya anläggningar och renoveringar av befintliga idrottshallar och utomhusplaner i Stockholms stad.
• 2021
Högdalens sim- och idrottshall
Gubbängens IP, bandy- och skridskohall
Gubbängens sportfält, nya rugbyplnaer
• 2020
Forsgrenska badet
Utomhusbad Järvafältet
Zinkensdamm IP, ispist och kylanläggning
• 2019
Västberga IP
Mälarhöjdens gymnastikhall
• 2018
Älvsjöbadet vattenrening
Spånga bad- och idrottshall
Källa: Stockholms stad