Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Stockholms stad saknas 21 konstgräsplaner. Här på Sjöängen i Älvsjö kan det i framtiden blir sex konstgräsplaner. Foto: Lovisa Dehlin/SVT

Stockholms stad saknar 21 konstgräsplaner och 27 idrottshallar

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm stad har länge brottats med brist på idrottshallar och fotbollsplaner. Partierna vill nu i valrörelsens slutspurt visa framfötterna i frågan och Centerpartiet i Stockholm stad vill skapa ett kluster av fotbollsplaner i Älvsjö.

Enligt Riksidrottsförbundet anger 43 procent av föreningarna i storstäder och storstadsnära kommuner ett stort behov av fler tider, hallar och ytor för idrott. Nio idrottsförbund i Stockholm samarbetar nu för att få politikerna att bygga nya hallar och utomhusplaner i framtiden.

– Dels behövs det pengar och dels behövs det mark och då är det är viktigt att vi har med idrotten när vi stadsplanerar, säger Karin Ernlund (C) som är idrottsborgarråd.

I en undersökning från 2017 visade det sig att Stockholm hade minst antal idrottsanläggningar per 100 000 invånare i hela Sverige.

Strikta prioriteringar grunden för framtida idrottssatsningar

Politiker, tjänstemän och nio idrottsförbund har under de senaste åren träffats två gånger om året för att diskutera respektive idrotts behov. Utifrån det görs strikta prioriteringar om vilka projekt som ska prioriteras.

– En skrivelse som idrottsförbunden gemensamt lämnade in 2019 har gjort att dialogen blivit bättre. Sen dess har alla förbunden tillsammans framfört ekonomiska krav på vad kommunen måste prioritera fram till 2030, säger Lars Ekholmer som är ordförande i Stockholm fotbollförbund.

Hör idrottsförbunden och idrottsborgarrådet i videon ovan.

IDROTTSPROJEKT UNDER SENASTE MANDATPERIODEN

Den senaste mandatperioden har det satsats knappt två miljarder på nya anläggningar och renoveringar av befintliga idrottshallar och utomhusplaner i Stockholms stad.

• 2021

Högdalens sim- och idrottshall

Gubbängens IP, bandy- och skridskohall

Gubbängens sportfält, nya rugbyplnaer

• 2020

Forsgrenska badet

Utomhusbad Järvafältet

Zinkensdamm IP, ispist och kylanläggning

• 2019

Västberga IP

Mälarhöjdens gymnastikhall

• 2018

Älvsjöbadet vattenrening

Spånga bad- och idrottshall

Källa: Stockholms stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.