Att fånga in och lagra koldioxid är dyrt. Därför tillåter regeringen internationella företag att köpa lagrad koldioxid från svenska industrier. Då blir det i sin tur även billigare för regeringen som kan minska stödet till industrierna. Enligt Tyskland, Franrike, Spanien och en rad andra länder riskerar det här att leda till greenwashing, och att företagen kan förhala initiativ som minskar på utsläppen i deras egna produktioner.
Både Sverige och företagen gör anspråk på minskade utsläpp
I praktiken kommer både Sverige och företagen som köper den lagrade koldioxiden kunna göra anspråk på klimatkompensationerna. Regeringen kan i sin redovisning visa att man som nation minskat sina utsläpp och internationella företagen kan marknadsföra sina varor som klimatvänliga genom klimatkompensationer.
EU-länderna skriver i sina rekommendationer att det finns en risk för greenwashing om klimatkompensationer säljs till företag som ökar sina egna utsläpp
Värtaverket säljer lagring till Microsoft – som ökat utsläppen
Värtaverket i Stockholm vill fånga in och lagra 800 000 ton koldioxid per år med start 2028. Koldioxiden kommer i sin tur säljas till bland annat Microsoft för 3,3 miljarder kronor.
– Företag som Microsoft har en enormt hög integritet själva för hur klimatkrediterna får och kan hanteras, säger Per Ytterberg, projektledare för koldioxidinfångningen på Värtaverket i Stockholm.
Microsoft svarar i ett mejl att deras ökade utsläpp kopplas till den infrastruktur och elektricitet som behövs för nya tekniklösningar. På frågan om företagets klimatmål främst är baserade på en minskning av egna utsläpp eller klimatkompensationer svarar man: ”Sedan 2020 har Microsoft strävat efter att vara koldioxidnegativa 2030 med strategin att utsläppsminskningar kommer först och kompletteras med avtal för minusutsläpp av hög kvalitet.”
Värtaverket säljer lagrad koldioxid för miljarder
Biobränsle-anläggningen i Stockholm släpper årligen ut 900 000 ton koldioxid för att förse stockholmarna med el och värme. När deras koldioxidinfångning är färdig, 2028, ska 90 procent av utsläppen fångas in, göras om till flytande form och fraktas med fartyg till Nordsjön. Där ska koldioxiden lagras 1000 meter under havsbotten och över tid mineraliseras. Källa: Stockholm Exergi