En delad bild som visar en person som går in genom en dörr med hjärtstartare i handen. I den andra sektionen omfamnar Aston och Ulf varandra i en känslosam återförening.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Aston Danielsson var först på plats av totalt tre sms-livräddare som åkte ut till Ulf Jégreus då larmet gick. Se händelseförloppet – och när Ulf får möta några av sina räddare igen. Foto: Tommy Bergman/SVT

Aston, 18, fick larm om ett hjärtstopp – räddade livet på Ulf

Uppdaterad
Publicerad

Aston Danielsson, 18, stod på helgjobbet i Åkersberga när han fick ett larm om ett hjärtstopp någon kilometer bort. Med gemensamma krafter lyckades Aston och Mirja Gallén rädda livet på Mirjas pappa Ulf.

– Tack ska du ha, grabben, säger Ulf Jegréus och kramar om Aston när de träffas för första gången sedan händelsen.

Aston Danielsson gick en hjärt- och lungräddningskurs i maj. Bara fyra månader senare fick han användning för det han lärt sig när han tillsammans med andra räddade livet på Ulf Jegréus, 83.

– Jag hade informationen väldigt fräsch i huvudet när allting hände. Och som tur är har vi en hjärtstartare här på Dyvik Marina, säger Aston Danielsson.

Ulfs dotter Mirja Gallén var den som påbörjade hjärt- och lungräddning och som larmade 112.

– Hade jag inte varit där hade pappa varit död idag.

Flera ryckte ut på samma larm

I Sverige finns omkring 150 000 frivilliga livräddare. Larmet om Ulfs hjärtstopp gick ut till flera sms-livräddare i närområdet.

Aston nåddes av larmet när han var på extrajobbet och tillsammans med sin chef åkte de iväg till Ulf Jegréus.

– Det är lite roligare att se dig nu än senast, säger Astons chef Henrik Westman och kramar om Ulf, när det möts fem veckor efter händelsen.

”Tack för att jag fick komma tillbaka till livet”

Även Erica Berlin nåddes av larmet när hon stod och lagade mat.

– Vilken grej att Ulf överlevde, och vilken tur att det finns sms-livräddare och hjärtstartare i närheten, säger Erica Berlin, som var en av de andra livräddarna och som lämnade matlagningen och åkte direkt.

– Det är en skön känsla att få se er som hjälpte mig. Tack för att jag fick komma tillbaka till livet, säger en rörd Ulf.

Se återföreningen mellan de inblandade i videon – och händelseförloppet som räddade Ulfs liv.

Vadär är sms-livräddare?

Sms-livräddare för samman frivilliga som har HLR-kunskap, närmaste hjärtstartare och en person med misstänkt hjärtstopp.

Frivilliga livräddare, som befinner sig närmre larmplatsen än ambulans, larmas via larmcentralen och får en karta i en app som visar vägen både till närmaste hjärtstartare och till den som drabbats av hjärtstopp.

Systemet har varit igång sedan 2010, och först ut var Stockholm. Idag finns systemet även i Blekinge, Dalarna, Halland, Jämtland, Härjedalen, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Norrbotten, Skåne, Sörmland, Västmanland, Västra Götaland och Östergötland.

Systemet och appen ägs, drivs och utvecklas av Heartrunner Sweden AB, som ägs av forskare som utvecklat idén, Karolinska Institutet Holding AB och vårdbolaget Prima Vård samt dess grundare.

Källa: Sms-livräddare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.