En elev knivhöggs till döds på en gymnasieskola i Enskede i december förra året. Foto: Claudio Bresciani/TT

17-åring åtalas för mordet på Mahmoud Alizadeh

Uppdaterad
Publicerad

Mahmoud Alizadeh, 17, knivhöggs på Enskede gårds gymnasieskola på Luciadagen i fjol.

Hans liv gick inte att rädda.

Nu åtalas en jämnårig elev misstänkt för mord.

Det var på Luciadagen som ett bråk bröt ut på Enskede gårds gymnasieskola i södra Stockholm. Flera personer var inblandade i bråket som slutade med att 17-åriga Mahmoud Alizade knivhöggs och avled av sina skador på sjukhus. Både gärningsman och offer var elever på skolan.

Skolledningen valde att stänga skolan

Efter dådet valde skolledningen att stänga skolan, men den var öppen som vanligt dagen efter dådet. Mikael Lindberg, kommunikatör på utbildningsförvaltningen, har i en tidigare intervju uppgett till SVT att de inte har haft några indikationer på att skolan är stökigare än någon annan skola.

Knivdåd på skola i Enskede

– Det är klart att alla känner någon form av chocktillstånd när man inser att det är en elev som fått sätta livet till. Det är enormt tragiskt, sade han då.

Den misstänkte gärningsmannen försvann från skolan efter dådet, men kunde gripas ganska snart och anhölls senare samma dag. Nu åtalas 17-åringen misstänkt för mord, två fall av misshandel, ringa narkotikabrott, vapen- och narkotikabrott.

Lugn och social person

Mahmoud Alizade kom till Sverige från Afghanistan för två år sedan. Han fick uppehållstillstånd och kämpade för att få sin mamma till Sverige. Av vänner beskrevs han som en lugn och social person. En som var kompis med alla, även med dem som inte gick i samma klass.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdåd på skola i Enskede

Mer i ämnet