Enligt åtalet har kvinnan röjt uppgifter till en kriminellt belastad person som ”direkt eller indirekt var föremål för de uppgifter som röjandet avser”. Bland annat avslöjade hon detaljer om avlyssning. Hon åtalas nu för bland annat grovt brott mot tystnadsplikt.
Åklagaren Per Nichols berättar på en pressträff att man märkte att en pågående brottsutredning inte gick som man tänkt sig och man förstod att personer visste att de var avlyssnade.
Kvinnan blev därför själv avlyssnad av polisen och åklagaren anser att bevisningen mot henne är gedigen.
– Det har handlat om bland annat telefonavlyssning med mera, som alltså har lämnats till en person som polisen bedömer tillhör ett kriminellt nätverk, säger åklagare Per Nichols.
”Kriminella letar sårbarheter
– Vi ser den här typen av handlingar som möjliggörare till att hålla liv i konfliktmiljöerna, säger Anna Benedetti, chef för utredningsenheten på Avdelningen för särskilda utredningar.
Anna Benedetti säger att konsekvenserna är svåra att peka exakt på, men det är helt uppenbart att den här typen av möjliggörare är av stort intresse för kriminella individer och nätverk.
– Det är en aspekt att komma ihåg – att kriminella letar sårbarheter. Den svagaste länken kan ofta vara en individ.
Lät kriminell surfa fritt
Kvinnan ska också ha loggat in på sin tjänstedator från Attunda tingsrätt och sedan låtit den kriminelle personen läsa i domstolarnas system. Han ska sedan ha surfat fritt i systemet, i kvinnans närvaro. Att det ska ha hänt, nekar kvinnan till.
– Det här är brottslighet som undergräver och är systemhotande. Om inte polis, åklagare, domstolar kan bedriva sitt arbete som det är tänkt enligt gällande lagstiftning så är det ett samhällsproblem, säger Per Nichols.
Hon ska också ha googlat kring frågor om ”dömd för sekretessbrott” och att ta telefoner i beslag, vilket åklagare menar tyder på att hon visste att det hon gjorde var oriktigt.
Målet handläggs av jävsskäl i Stockholms tingsrätt.