Åklagaren Martin Tidén åtalar tre poliser för dödsskjutningen av tjugoårige Eric Torell förra sommaren. Foto: Fredrik Sandberg/TT arkiv

Tre poliser åtalas för dödskjutningen av Eric Torell

Uppdaterad
Publicerad

– Poliserna borde ha slutat skjuta när Eric vände ryggen till dem, säger chefåklagare Martin Tidén.

Idag väcktes åtal mot tre poliser som var inblandade när Eric Torell i augusti förra året sköts ihjäl i Vasastan i Stockholm. Två åtalas för tjänstefel, och en för vållande till annans död.

Eric Torell, en 20-åring med autism och Downs syndrom, rymde mitt i natten från sin pappas lägenhet i Vasastan. Med sig hade han sin leksakspistol. Samtidigt hade polisen fått in ett larm från två personer om en man med automatvapen i samma område. När de mötte Eric Torell uppfattade de honom som hotfull och avslossade 25 skott mot honom. Tre träffade, och Eric Torell avled av skadorna.

– Under utredningen har vi hållit 127 förhör och gjort platsundersökningar, inhämtat rättsläkarundersökningar, gjort realtidsundersökningar och ett flertal rekonstruktioner, säger chefåklagaren Martin Tidén, särskilda åklagarkammaren.

Eric Torell

Tre åtalas för brott

Tre poliser åtalas för brott – två för tjänstefel och en för vållande till annans död, alternativt tjänstefel. Åtminstone en av poliserna nekar till brott. Beskedet om åtal har skjutits upp då utredningen dragit ut på tiden. Bland annat begärde en av polisernas försvarare att ytterligare personer skulle höras.

Under onsdagen presenterades åtalet av åklagare Martin Tidén. Han berättar att polisen under tre månader tar emot ca 2 000 händelserapporter gällande vapen. I det här fallet bedömer vakthavande befäl att läget är skarpt och skickar patruller till platsen.

– Patrullerna får syn på en man med pistol och ropar till honom att han ska släppa vapnet men mannen går in på innergården, säger Martin Tidén när han berättar om hur poliserna först fick syn på Eric.

Inne på innergården har de andra poliserna tagit skydd.

– Målsägande går in på innergården, vänder sig mot en av polisen och höjer vapnet, och då öppnar poliserna verkanseld.

Leksaksvapnet ser verkligt ut

Åklagaren menar att det är bevisat att leksaksvapnet såg verkligt ut och att poliser inte kan kontrollera när de blir hotade om vapnet är riktigt. Däremot ska de utöva verkanskontroll, det vill säga att efter varje skott ska de se om det finns lagliga skäl att fortsätta skjuta. Det gjorde det inte i det här fallet, där Eric Torell blev skjuten i ryggen.

– Jag kan bevisa att två poliser har skjutit verkanseld eftersom kulorna har träffat ryggen, men ingen av poliserna har sett att Eric vänt ryggen till dem. Det borde poliserna ha sett och slutat skjuta, säger chefåklagaren Martin Tidén.

Försvarsadvokaten förvånad

Anton Strand är advokat och företräder den polis som misstänks ha skjutit det dödande skottet och som nu står åtalad för vållande till annans död:

– Jag och min klient är förvånade att åklagaren valt att väcka åtal, när han samtidigt anser att poliserna hade rätt att öppna eld. Det är något motsägelsefullt. Men nu får vi ta den diskussionen i tingsrätten vid den kommande rättegången.

Insatschefen åtalas

Även insatschefen åtalas för tjänstefel. Insatschefen ska leda arbetet med utgångspunkt i att det är en beväpnad person, enligt åklagaren. Men det har inte skett.

Åklagaren pekar också på att poliserna inte placerats så att risken för att de skulle kunna skjuta varandra minimerats.

– Han har inte agerat för att ta reda på om det fanns någon fara för Erics pappa eller om Eric var utsatt för fara.

Åklagaren berättar att det inte hade hjälpt med vårdinsatser direkt på plats, Erics liv gick inte att rädda. Det är också utrett att han inte blev skjuten när han låg ner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eric Torell

Mer i ämnet